Η πορεία της Ελλάδας και της οικονομίας της μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Bundesbank  Γενς Βάιντμαν στην Αθήνα.

«Οι συνομιλίες στην Αθήνα θα μου δώσουν την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και την απασχόληση» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Γενς Βάιντμαν.

«Οι γερμανοί πολίτες και εγώ προσωπικά συμβάλαμε σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τα προηγούμενα έτη για την οικονομική της εξυγίανση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, ευχόμενος «μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα – εταίρο, οι πολίτες της οποίας να βιώσουν τα οφέλη από την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη».

Ο κ. Βάιντμαν υποστηρίζει τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Υπέρμαχος του τερματισμού της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, ο Βάιντμαν επιμένει στις μεταρρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι ο Βάιντμαν είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κρίση, καθώς ήταν οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ το 2010 όταν η χώρα μας μπήκε στο Μνημόνιο και επικεφαλής της Deutsche Bundesbank από την 1η Μαΐου 2011.

Ο Βάιντμαν εμφανίζεται σήμερα ως φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά τη λήξη της θητείας του Ιταλού επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019. Αν και επισήμως δεν έχει τεθεί υποψηφιότητα του για τη θέση, θεωρείται ευρέως ο πιο προφανής υποψήφιος.