Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Δεξιός» ανασχηματισμός : Επιστρέφει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Δεξιός» ανασχηματισμός : Επιστρέφει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η δεξιά στροφή Τσίπρα στον ανασχηματισμό γίνεται φανερή και με την επαναφορά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για τη δύσκολη δουλειά ο πρωθυπουργός επέλεξε δύο γυναίκες, την Όλγα Γεροβασίλη και την Κατερίνα Παπακώστα. Πώς σχολίασε την κίνηση ο Ρουβίκωνας

Η «πρώτη φορά Αριστερά» φαίνεται ότι παίρνει λίγο δεξιά την στροφή στην τελική ευθεία για τις διπλές ή τριπλές κάλπες του Μαίου του 2019. Κι αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται μόνο με την επιλογή προσώπων δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ή με την ενίσχυση των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι η πρώτη φορά σε κυβέρνηση Αριστεράς που υπάρχει ως ξεχωριστό το υπουργείο που έχει ως αντικείμενο την πάταξη της εγκληματικότητας και της ανομίας. Ήταν τον Ιανουάριο του 2015, με τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ο Αλέξης Τσίπρας κατάργησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ενέταξε μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε μια κίνηση «εκδημοκρατισμού» και ένδειξης ότι τραβά διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν της βίαιης καταστολής.

Μέσα στους κόλπους αυτού του υπερ-υπουργείου υπήρχαν οι αρμοδιότητες του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -άλλοτε υπουργείο Δημόσιας Τάξης-, καθώς και το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επίσης στην πορεία της αριστερής διακυβέρνησης έγινε ξεχωριστό υπουργείο. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε αναλάβει ο Νίκος Βούτσης, με αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Γιάννη Πανούση. Στον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 2015, τα πράγματα παρέμειναν ως είχαν, τόσο στις αρμοδιότητες όσο και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα.

Κατά τη δεύτερη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 εξακολούθησε να έχει τις αρμοδιότητες του τομέα Προστασίας του Πολίτη εντός του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Υπουργός είχε αναλάβει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Τόσκα. Στον ανασχηματισμό του Νοέμβριου του 2016, μπορεί ο υπουργός να άλλαξε και τη θέση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης, ωστόσο ο Νίκος Τόσκας παρέμεινε, όπως και οι αρμοδιότητές του εντός του υπουργείου Εσωτερικών. Το status quo δεν ανατράπηκε ούτε στον προηγούμενο μίνι – ανασχηματισμό τον Μάρτιο του 2018.

Η «μετα-μνημονιακή» αριστερή κυβέρνηση, όμως, φαίνεται ότι ζήλεψε τη δομή των κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου, όταν υπήρχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επί Νίκου Δένδια, ή αργότερα απλώς ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επί Βασίλη Κικίλια.

Πρόκειται για μια λαϊκίστικη επιλογή, επηρεασμένη σαφώς από τη φονική τραγωδία στο Μάτι και το έγκλημα στο λόφο Φιλοπάππου που συγκλόνισαν τη χώρα, αλλά αποτελεί και ένδειξη ότι την «ατζέντα» καθορίζει η ΝΔ, η οποία επί μέρες εξαπολύει βολές περί ανομίας που κυριαρχεί στη χώρα. Όπως και να ερμηνευθεί, όμως, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια επιλογή με «δεξιό» πρόσημο.

Γυναικεία υπόθεση η Προστασία του Πολίτη

Υπό αυτήν την έννοια, ίσως ήταν και η πιο ταιριαστή επιλογή στον ανασχηματισμό, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθεί η ανεξάρτητη βουλευτής -προερχόμενη από τη ΝΔ- Κατερίνα Παπακώστα.

Η Κατερίνα Παπακώστα ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού, στο πλευρό της Όλγας Γεροβασίλη, που διαδέχεται τον πρόσφατα παραιτηθέντα Νίκο Τόσκα. Έτσι, πρόκειται για μια καθαρά γυναικεία υπόθεση η Προστασία του Πολίτη, σε μια περίοδο που το υπουργείο έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής εξαιτίας των εγκληματικών χειρισμών που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

Για τις δύο κυρίες θα υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις το επόμενο διάστημα, ειδικά που ο πρωθυπουργός με την κίνησή του να επαναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως ξεχωριστό εμμέσως αλλά σαφώς θέλει να σηματοδοτήσει την πολιτική βούληση για πάταξη της εγκληματικότητας και ανομίας.

Δεν είναι τυχαίο που την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, η κυβέρνηση είχε δεχθεί για άλλη μια φορά τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα μέλη του Ρουβίκωνα άφησαν μια βαλίτσα με μια σημαία της Παλαιστίνης στον προαύλιο χώρο ενός από τα πιο φυλασσόμενα κτίρια στην Αθήνα και δήλωσαν ότι «αν ήταν βόμβα ή αν στην τσάντα υπήρχε βόμβα θα είχε τιναχτεί το κτίριο στον αέρα. Τον νου σας συνεργάτες δολοφόνων…»

Μέλος της ηγετικής ομάδας του Ρουβίκωνα έσπευσε, δε, να σχολιάσει και τον ανασχηματισμό. Ειδικότερα, σχολίασε την επιλογή Γεροβασίλη, σημειώνοντας: «Δεν την λυπάσαι την Όλγα ρε Αλέξη;»

Only in

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί της Χρυσής Αυγής

Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση, τα τάγματα εφόδου και όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024