Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θλίψη και πένθος για το θάνατο του επισμηναγού Νίκου Βασιλείου

Θλίψη και πένθος για το θάνατο του επισμηναγού Νίκου Βασιλείου

Πατέρας δυο ανήλικων παιδιών ηλικίας 8 και 10 ετών ο Νίκος Βασιλείου, που εντοπίστηκε νεκρός λίγη ώρα μετά την συντριβή του αεροσκάφους ήταν 39 ετών και είχε στο ενεργητικό του 2500 ώρες πτήσης με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους

Στα μαύρα ντύθηκε το χωριό Ζάρακες στη νότια Εύβοια, μετά το θάνατο του επισμηναγού Νίκου Βασιλείου, που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή, όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας στο οποίο επέβαινε συνετρίβη.

Πατέρας δυο ανήλικων παιδιών ηλικίας 8 και 10 ετών ο Νίκος Βασιλείου, που εντοπίστηκε νεκρός λίγη ώρα μετά την συντριβή του αεροσκάφους ήταν 39 ετών και είχε στο ενεργητικό του 2500 ώρες πτήσης με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Η πολεμική αεροπορία ήταν το πάθος του, όπως αναφέρει ο πατέρας του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Ήταν η επιθυμία τους αυτή από μικρά παιδιά, γιατί έχει και άλλο αδελφό δίδυμο ο οποίος είναι και αυτός πιλότος», λέει με σπαρακτικό τρόπο ο πατέρας και συνεχίζει: «Το παιδί μου ήταν ένα παιδί εξαιρετικό. Χαμογελαστός, πρόσχαρος. Τι να σας πω, δηλαδή, ήταν σπάνιο παιδί. Σπάνιο».

«Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ» ολοκληρώνει.

Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο πιλότο, που είχε στο ενεργητικό του 2500 ώρες πτήσης με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Ήταν ο άνθρωπος εκείνος από τον οποίο περνούσαν οι εκπαιδευόμενοι Ίκαροι προτού οριστικοποιηθεί σε ποιο πολεμικό αεροσκάφος θα συνέχιζαν την καριέρα τους στην Πολεμική Αεροπορία.

«Μου έλεγε πάντα »δεν μπορείς να το πιστέψεις τι ωραία που είναι εκεί πάνω»» λέει η θεία του μη μπορώντας να πιστέψει ότι δεν θα τον ξαναδεί.

«Άγγελος, ένας άγγελος, έφυγε από κοντά μας ένας άγγελος και πάντα θα είμαστε υπερήφανοι για αυτό το παιδί» λέει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος του χωριού από όπου καταγόταν.

Τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια άσκησης, όπου σκοτώθηκε ο ένας εκ των δύο πιλότων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Το χρονικό

Το τραγικό γεγονός συνέβη στις 8.50 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης όταν το αεροσκάφος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία χάθηκε από τα ραντάρ και έπεσε στο έδαφος.

Ο συγκυβερνήτης κατάφερε να διασωθεί κάνοντας χρήση αλεξίπτωτου, ενώ ο Νικόλαος Βασιλείου εντοπίστηκε λίγη ώρα μετά την πτώση νεκρός. Όπως έγινε γνωστό και οι δύο ιπτάμενοι ήταν μεγάλης πτητικής εμπειρίας με γενικό σύνολο περίπου 2.500 ώρες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι, ενώ η άσκηση κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβη το δυστύχημα ήταν πτήση περιδίνησης. Ο πιλότος, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, ειδοποίησε από το έδαφος και τον βρήκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο 251 ΓΝΑ, ενώ ο άλλος βρέθηκε εντός του αεροσκάφους.

Σημειώνεται, ότι σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους, πάντα εκτινάσσεται πρώτος ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και κάθεται στην πίσω θέση.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορία έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Στην περιοχή αμέσως μετά το συμβάν έσπευσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και πυροσβεστικά για να συνδράμουν στις έρευνες.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχε σημειωθεί ξανά  πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2 κοντά στην Καλαμάτα. Και τότε οι χειριστές το είχαν εγκαταλείψει και είχαν εντοπιστεί σώοι λίγο αργότερα από τις δυνάμεις διάσωσης.

Το Τ-2 Buckeye

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
  • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
  • Μήκος: 11.8μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024