Μειώσεις που ξεκινούν από τα 20 ευρώ και φτάνουν ακόμη και έως τα 700 ευρώ φέρνει ο επανυπολογισμός με τα ποσά των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» ο επανυπολογισμός έγινε για 764.594 συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει μέχρι και 31/12/2014 και λαμβάνουν επικουρική από ένα σύνολο 23 Ταμείων τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.

Κατά μέσο όρο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι προσωπικές διαφορές βγαίνουν στα 127 ευρώ.

Η κυβέρνηση και κυρίως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνωρίζουν τι ακριβώς κόβεται λόγω επανυπολογισμού και προσωπικής διαφοράς, από τα 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αλλά κρύβουν πίνακες και στοιχεία από τους ίδιους τους συνταξιούχους.

Και αυτό, προφανώς διότι η κυβέρνηση κάνει «παζάρια» με τους δανειστές για να μην εφαρμόσει τις περικοπές που έχει ψηφίσει.

Ο πίνακας του επανυπολογισμού, όμως, που εξασφάλισε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, δείχνει με κάθε λεπτομέρεια αυτά που κρύβει η κυβέρνηση εν προκειμένω από 764.594 συνταξιούχους επικουρικών ταμείων.

Ο πίνακας της ΗΔΙΚΑ προκαλεί σοκ και δέος, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά των επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έχουν προσωπικές διαφορές-μεώσεις πάνω και από 250 ευρώ σε σχέση με την επικουρική που λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι.
Αυτή είναι η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό κατά το οποίο η νέα σύνταξη υπολείπεται της σημερινής μετά τον επανυπολογισμό.

Βάσει του νόμου 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλέπεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1/1/2019 τόσο από τις κύριες όσο, εν προκειμένω, και από τις επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίζονται.