Την πρόθεσή του να μην αποσύρει τη διάταξη που αφορά στην μείωση του ελάχιστου χρόνου υπηρεσίας των δικαστών πριν την προαγωγή τους στο βαθμό του αντιπροέδρου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Απαντώντας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε καταρχάς πως η επίμαχη ανακοίνωση της Ένωσης εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επεσήμανε, δε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», πως της ανακοίνωσης της ΕΔΕ ακολούθησε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία – όπως ανέφερε – σήμερα επιτίθεται στην κυβέρνηση ενώ το 2006 είχε νομοθετήσει τα ίδια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερωτηθείς για την αναφορά του πρωθυπουργού στο σημερινό διάγγελμά του στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής, επισήμανε πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και κυρίως να δείχνει την ανεξαρτησία της απέναντι στους ισχυρούς».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «θα περιμέναμε από τη Δικαιοσύνη όλα αυτά το χρόνια να έπραττε κάτι, για όσα οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και στη χρεοκοπία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στο θέμα των ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «κάνουμε μεγάλο αγώνα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Προσπαθούμε κατά το δυνατόν να εξοπλίσουμε τη Δικαιοσύνη με όλα τα μέσα και τους θεσμούς ούτως ώστε να υπάρξει επιτάχυνση όχι μόνο για τις δίκες πολιτικών προσώπων, οι οποίοι βρίσκονται ενδεχομένως εκτεθειμένοι σε κατηγορίες, αλλά και για τον απλό πολίτη».

«Υπενθυμίζω το μεγάλο άλμα στις υποθέσεις των διοικητικών δικαστηρίων, όπου η κατάσταση ήταν τραγική. Ένας πολίτης περίμενε από 9 έως 12 χρόνια για να εκδοθεί μια απόφαση σε πρώτο βαθμό. Παραλάβαμε σε εκκρεμότητα 310 χιλιάδες υποθέσεις και σήμερα χάρη στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε και κυρίως στις μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας πετύχαμε η εκκρεμότητα αυτή να έχει μειωθεί κάτω από τις 200 χιλιάδες. Να σας υπενθυμίσω βέβαια ότι όταν συζητούντο στη Βουλή οι αλλαγές στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας η Ένωση Διοικητικών Δικαστών είχε αντιδράσει και ευτυχώς δεν την ακούσαμε. Με αυτό τον «εποικοδομητικό» τρόπο λειτουργούν αυτές οι Ενώσεις» πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο