Η αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ακόμη και στους δικηγόρους τους, που δήλωσαν πως η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη χωρίς να έχουν υποβάλει αίτημα οι ίδιοι. Όλα έγιναν μετά το αιφνιδιαστικό αίτημα του τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η έρευνα στα κινητά και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο.

«Πριν ζητήσουμε επίσημα την αποφυλάκιση τους, ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του εισαγγελέα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα δικαστούν για κατασκοπεία, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο» δήλωσε η δικηγόρος τους Σελίν Οζέλ.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως στην απόφαση αποφυλάκισης ενδέχεται να συνέβαλε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λόγω και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, ενώ κάποιοι επισημαίνουν πως σημαντικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε η Ουάσινγκτον.

Το γεγονός ότι συνετέλεσε η απελευθέρωση με την αμερικανοτουρκική κρίση που έχει στο επίκεντρό της της αντίστοιχη απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η πίεση αυτή εκ μέρους των ΗΠΑ οδήγησε τον Ερντογάν να πράξει κάτι σε ένα μάλλον ανώδυνο για τον ίδιο προσωπικά μέτωπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», οι πληροφορίες ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ενεχείρισαν σε τούρκους αξιωματούχους λίστα με 15 ονόματα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν αυτά του Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν. Κατά την εκδοχή αυτή, η αμερικανική λίστα με κρατουμένους σε τουρκικές φυλακές που ζητείται να αποφυλακιστούν διαβιβάστηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα στην Άγκυρα.

Μοιάζει ξεκάθαρο πάντως ότι η Ουάσινγκτον κυρίως ενδιαφέρεται πέραν του Μπράνσον και για άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τις ΗΠΑ, είτε αμερικανούς υπηκόους, είτε, για παράδειγμα, τούρκους που εργάζονται σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Το γεγονός όμως ότι η αποφυλάκιση έλαβε χώρα μετά από απόφαση του δικαστηρίου δίνει στον Ερντογάν το δικαίωμα να πει ότι αυτό που έγινε υπήρξε απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο