
Νέα μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του μυελώματος με εξέταση αίματος
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ένας νεαρός Ελληνοκύπριος, ο Κωνσταντίνος Κοσιάρης
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν νεαρό ελληνοκυπριακής καταγωγής ερευνητή, ανέπτυξαν μια νέα απλή αιματολογική μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ενός σπάνιου καρκίνου, του μυελώματος.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Έξετερ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κοσιάρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of General Practice», έδειξαν ότι, συνδυάζοντας δύο αιματολογικούς δείκτες (του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης και ενός δείκτη φλεγμονής, του ιξώδους του πλάσματος), είναι δυνατόν να γίνει έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με μυέλωμα.
Πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου, συνήθως με πολύ καθυστερημένη διάγνωση και με συμπτώματα όπως ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η νεφρική ανεπάρκεια. Η πιο έγκαιρη διάγνωση θα βελτιώσει σημαντικά την προοπτική επιβίωσης των ασθενών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τεστ αίματος 2.703 ασθενών, τα οποία είχαν ληφθεί έως μία πενταετία πριν από την αρχική διάγνωση, καθώς επίσης -για λόγους σύγκρισης- 12.157 ατόμων χωρίς μυέλωμα. Με τον τρόπο αυτόν εντόπισαν ότι ο συνδυασμός των δύο δεικτών στις εξετάσεις αίματος είναι αρκετός για μια πρόωρη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου.
«Αν το τεστ δείξει ανωμαλίες, θα ακολουθήσει αμέσως τεστ ούρων για την ανίχνευση συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κάτι που θα επισπεύσει τη διαδικασία διάγνωσης του μυελώματος» δήλωσε ο Κοσιάρης, ο οποίος έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έκανε μεταπτυχιακά στην ιατρική στατιστική στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL). Η διδακτορική έρευνά του εστιάζεται στη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος.
- Η Rihanna διαψεύδει τις φήμες που την θέλουν και πάλι έγκυο
- Διπλασιάστηκαν οι εκατομμυριούχοι τραπεζίτες στη Γαλλία την πενταετία 2019-2024
- Η τελική βαθμολογία της Euroleague – Τα ζευγάρια των play off και των play in και όλες οι ημερομηνίες
- Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας
- Πότε παίζουν Παναθηναϊκός – Μονακό για τα πλέι ιν της Euroleague
- Κεφαλονιά: Προφυλακιστέοι και οι τρεις κατηγορούμενοι για τον θάνατο της 19χρονης
