Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να διενεργηθεί «άμεση και ανεξάρτητη» έρευνα για τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων την Πέμπτη, εκ των οποίων 29 ήταν παιδιά, σε αεροπορική επιδρομή η οποία έπληξε μεταξύ άλλων σχολικό λεωφορείο στη βόρεια Υεμένη και η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στην στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Γκουτέρες «καταδικάζει» την επιδρομή στη Σααντά και «καλεί για άμεση και ανεξάρτητη έρευνα», ενώ προτρέπει όλα τα μέρη στη σύρραξη να φροντίζουν να μην πλήττονται «άμαχοι (…) κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νωρίτερα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ζητήσει από τον συνασπισμό των διεθνών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να διεξάγει έρευνα γι αυτές τις αεροπορικές επιδρομές.

«Ασφαλώς μας ανησυχούν οι αναφορές για επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων. Καλούμε τον σαουδαραβικό συνασπισμό να διεξαγάγει ενδελεχή και διαφανή έρευνα για το περιστατικό», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ.