Κομβικές καταθέσεις έχουν στα χέρια τους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, και η συνάδελφός του Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, αναφορικά με την έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το θάνατο των 91 συνανθρώπων μας στη φονική πυρκαγιά που σάρωσε το Μάτι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας κλείνει ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων που είχαν σχέση ή εμπλοκή με όσα έγιναν και κυρίως όσα οι αρμόδιοι παρέλειψαν να πράξουν τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς.

Με ταχύτατους ρυθμούς οι δύο εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει κρίσιμες μαρτυρίες από δημάρχους, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ., της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος.

Μάλιστα, χθες Τρίτη έφτασε από την Πυροσβεστική στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο επίσημος κατάλογος με τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη νέου κύκλου καταθέσεων αφού τα επόμενα 24ωρα συγγενείς των θυμάτων θα κληθούν να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν.

Να σημειωθεί δε ότι οι δύο εισαγγελείς έχουν στείλει και σειρά αιτημάτων προς διάφορες υπηρεσίες ζητώντας ενημέρωση για συγκεκριμένα στοιχεία (συνομιλίες, επικοινωνίες μεταξύ ασυρμάτων κ.α.) που να αποτυπώνουν λεπτό προς λεπτό τι συνέβη την 23η Ιουλίου.

Στόχος είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να έχουν στα χέρια τους όλα τα αντικειμενικά ευρήματα τα οποία μαζί με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό να ολοκληρώσουν το παζλ της δικογραφίας.

Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται μάρτυρες που έχουν καταθέσει ενόρκως κατά την προκαταρκτική εξέταση, αν προκύπτουν εις βάρους τους ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, να ξαναπεράσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου και να βρεθούν ενώπιον των εισαγγελέων ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο των 91 ανθρώπων στο Μάτι.

Ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Όταν λοιπόν συγκεντρωθεί το σύνολο των προαναφερόμενων στοιχείων οι δύο εισαγγελείς θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, αφού όπως επισημαίνεται «το έγκλημα στο Μάτι έχει ευθύνες …με ονοματεπώνυμο». Κι αυτές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν οι δικαστικές αρχές ώστε όταν έρθει η κρίσιμη ώρα να παραπεμφθούν στο ειδώλιο οι όποιοι υπεύθυνοι, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν για τις άδικες πράξεις για τις οποίες θα κριθούν ένοχοι.

Αυτό εξάλλου ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων, την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή των δικών τους ανθρώπων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr