Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να ανακτήσει το επικοινωνιακό προβάδισμα, μετά το «Βατερλώ» των τελευταίων ημερών.

Η πρώτη εβδομάδα μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι κύλησε με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι «παράλυτο» και να παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως ο… Νέρωνας τη φωτιά στη Ρώμη.

Χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και χωρίς την παραμικρή θέληση να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Από την τραγική εμφάνιση στο σόου του Κέντρου Επιχειρήσεων το βράδυ της μεγάλης τραγωδίας, μέχρι το αποτυχημένο υπουργικό συμβούλιο με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό.

Κι από τον Πάνο Καμμένο που κατηγορούσε τους καμένους γιατί είχαν αυθαίρετα μέχρι τον Παύλο Πολάκη που του «θόλωσαν» οι νεκροί την εικόνα και τη Ρένα Δούρου που γι’ αυτήν η πυρκαγιά ήταν «η στραβή στη βάρδια».

Μια σειρά από αποτυχημένες επιλογές, κινήσεις και αποφάσεις που όχι μόνο ενίσχυσαν το κύμα οργής της κοινωνίας κι έπληξαν βαρύτατα την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και που τελικά δημιούργησαν στον πολίτη ένα αίσθημα ανασφάλειας, ότι το διαλυμένο κράτος δεν τους προστατεύει.

Αφού πέρασε μια εβδομάδα, ίσως και περισσότερο όπου η κυβέρνηση έμοιαζε με… ζόμπι που παρακολουθούσε τις εξελίξεις και δεχόταν το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης ήρθε… η συναίσθηση.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας δόθηκε η γραμμή σε στελέχη και υπουργούς να κάνουν δηλώσεις μεταμέλειας, να τονίζουν ότι υπήρξαν και λάθη και να αφήνουν πίσω τους τις ατυχείς και προκλητικές δηλώσεις των κ. Τόσκα και Τζανακόπουλου ότι όλα έγιναν σωστά.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν καθαρές συγγνώμες και ανάληψη της ευθύνης πραγματικά, έγινε τουλάχιστον μια προσπάθεια για στροφή προς την οργισμένη κοινωνία.

Ταυτόχρονα το επικοινωνιακό μπαράζ ενισχύθηκε με την υπόθεση των αυθαιρέτων που θα γκρεμιστούν σε όλη την Ελλάδα. Οι μπουλντόζες βγήκαν δειλά στους δρόμους και το σόου ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση άτεγκτη απέναντι σε ένα φαινόμενο δεκαετιών που και η ίδια πριμοδότησε αρκετές φορές.

Πλέον την επικοινωνιακή αντεπίθεση παίρνει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μπορεί να ήταν… αόρατος στο Μάτι μερικά 24ωρα μετά την καταστροφή, αλλά πλέον θα εμφανίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου χθες με εκπροσώπους των πυρόπληκτων και η σημερινή σύσκεψη στο Λαύριο, μαζί με την εξαφανισμένη για 15 ημέρες Ρένα Δούρου, εντάσσεται στο σχέδιο να «βγει ο πρωθυπουργός από το κάστρο».

Μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα μίνι (πλέον) πανηγύρια, ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να ενισχύσει και το δικό του προφίλ και της κυβέρνησης που έχει «καεί» πιθανότατα χωρίς να μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό.

Όμως, πλέον έχουν αντιληφθεί στο Μαξίμου ότι η αλαζονική στάση του ίδιου του πρωθυπουργού και υπουργών όπως ο Τζανακόπουλος ή ο Πολάκης, εξοργίζουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία.

Και η στροφή είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, αλλιώς, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις θα εξανεμιστούν και η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.