Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις αντιδράσεις της στο θέμα των μεταγωγών του Χριστόδουλου Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Χαλκίδας και Βόλου, αντίστοιχα, εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι μεταγωγές τον δυο καταδικασθέντων ως μελών της «17Ν» από τον Κορυδαλλό σε επαρχιακές φυλακές έγιναν στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης για μετατροπή του Κορυδαλλού σε φυλακή υποδίκων. Σχέδιο που, όπως είπε ο κ. Κοντονής, υλοποιείται ήδη από τον περασμένο Μάιο. Αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για επιλεκτική πληροφόρηση.

Από τον περασμένο Μάιο υλοποιείται το σχέδιο για μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού σε φυλακή υποδίκων και στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αυτού πραγματοποιούνται εδώ και τρεις περίπου μήνες μεταγωγές καταδίκων σε επαρχιακές φυλακές, τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συσχέτιση των μεταγωγών με τη μείωση έκτισης της ποινής των καταδίκων και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι νόμοι εφαρμόζονται έναντι πάντων χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις».

Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες μεταγωγές των καταδικασθέντων ως μελών της «17Ν», Δημήτρη Κουφοντίνα και Χριστόδουλου Ξηρού σε επαρχιακές φυλακές, δήλωσε πως «είχαμε εξαγγείλει ένα σχέδιο: η φυλακή του Κορυδαλλού να γίνει φυλακή υποδίκων πρώτον για να μην έρχονται σε επαφή κατάδικοι με υποδίκους και επιπλέον για να μη χρειάζεται να γίνονται συνεχώς μεταγωγές από τις επαρχιακές φυλακές προς το κέντρο των κρατουμένων οι οποίοι έχουν σε εξέλιξη δίκες στην Αθήνα. Αυτό λοιπόν το σχέδιο υλοποιείται από τον περασμένο Μάιο, δηλαδή γίνονται μεταγωγές καταδίκων σε επαρχιακές φυλακές προκειμένου να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση οι κρατούμενοι υπόδικοι στη φυλακή του Κορυδαλλού».

Αιχμές κατά ΗΠΑ

Ο κ. Κοντονής άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, και πιθανώς και της Τουρκίας, για τις έντονες αντιδράσεις τους στη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ξαφνικά δεχόμαστε επιθέσεις από το εσωτερικό αλλά δυστυχώς και από το εξωτερικό, που δε λαμβάνουν υπόψη τις ανακοινώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά την πληροφόρηση που τους παρέχεται από ορισμένα κέντρα στο εσωτερικό. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι νόμοι εφαρμόζονται έναντι πάντων χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις» ανέφερε.

Ακροδεξιός λόγος από τη ΝΔ

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα των μεταγωγών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως «βρισκόμαστε σε έναν παραλογισμό και δεν ξέρω αν ο παραλογισμός είναι πλέον το ανώτατο στάδιο του ακροδεξιού λόγου. Πρόκειται για ακραία ψευδολογία και παραπλάνηση της κοινής γνώμης, στην οποία συνεχώς η ΝΔ παίρνει άριστα. Στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων ψευδολογούν και παραπλανούν την κοινή γνώμη. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα συνδυάζουν τις μεταγωγές με τη μείωση έκτισης της ποινής, κάτι που είναι απαράδεκτο να λέγεται και απολύτως ψευδές».

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Στη συνέντευξή του ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε όμως και στην παραγγελία που έδωσε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί όσα προβλέπονται εκ του νόμου για την πρόσβαση πολιτών στις παραλίες αλλά και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ για το θέμα.

«Είχαμε ένα τραγικό συμβάν. Έχασαν τη ζωή τους 27 συνάνθρωποί μας εγκλωβισμένοι σε ένα χώρο, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς την παραλία. Αυτό το γεγονός από μόνο του προκαλεί τη δικαστική έρευνα» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε:

«Θα πρέπει να εξακριβωθεί γιατί αυτοί οι συνάνθρωποί μας δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην παραλία για να σώσουν τη ζωή τους και βρήκαν αυτό το φριχτό τέλος στην πυρκαγιά στο Μάτι. Επομένως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, διότι οι πολεοδομικές παραβάσεις συνδέονται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτή την ώρα διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Επειδή από τα δημοσιεύματα διαπίστωσα ότι αυτό το σκέλος μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στην εισαγγελική έρευνα, έδωσα παραγγελία προκειμένου να εξεταστεί. Δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλλον ανησυχεί για το θέμα των πολεοδομικών παραβάσεων, ενδεχομένως επειδή ενέχονται άμεσα και συγγενικά πρόσωπα στελεχών της ΝΔ. Εκεί πάει το μυαλό μου, γιατί δεν περίμενα να ερωτηθώ γιατί ζητάω έρευνα. Αυτό είναι πρωτόγνωρο».

Για τη μη έκδοση τούρκου δημοσιογράφου

Σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας για τη μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, ο ίδιος επισήμανε ότι «στην περίπτωση του Τουργκούτ Καγιά είχε προηγηθεί η παροχή πολιτικού ασύλου. Μετά την παροχή πολιτικού ασύλου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί η έκδοση. Κακώς διαμαρτύρεται η Τουρκία για αυτό το ζήτημα, διότι ο Καγιά είχε ήδη λάβει πολιτικό άσυλο. Οι αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά είναι κενές περιεχομένου, καθώς όταν κάποιος παίρνει πολιτικό άσυλο σε μία χώρα, είναι αδύνατο να εκδοθεί στην χώρα όπου είναι εκζητούμενος. Μάλλον αυτές οι αντιδράσεις άλλο στόχο είχαν και όχι τη συγκεκριμένη υπόθεση» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο