Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Όνειρα γίνονται και όταν δεν υπάρχουν λεφτά»

«Όνειρα γίνονται και όταν δεν υπάρχουν λεφτά»

Ο Νίκος Νταμπίζας παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη σε ραδιόφωνο της Κύπρου, μιλώντας για τον ρεαλισμό που επικρατεί στον Παναθηναϊκό, τους στόχους και τις δυσκολίες.

Μεγάλη συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου παραχώρησε ο Νίκος Νταμπίζας με αφορμή την παρουσία του στη μεγαλόνησο για το φιλικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Ομόνοια.

Ο τεχνικός διευθυντής μίλησε για τις δυσκολίες της χρονιάς που έρχεται, για την κατάσταση που υπάρχει στον Παναθηναϊκό και έχει να αντιμετωπίσει, έκανε ρόλο για ρεαλισμό και υπομονή ώστε να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην κανονικότητα, ενώ αναφέρθηκε στο νεανικό ρόστερ και φυσικά στον Γιώργος Δώνη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Νταμπίζας στον Super Sport FM:

Πως είδατε το χθεσινό φιλικό;
«Υπήρχε πολύ ωραία ατμόσφαιρα και αρκετός κόσμος. Υπήρχαν τα ζητήματα της αλληλεγγύης που είναι πολύ σημαντικά και πάνω από το ποδόσφαιρο για τους συνανθρώπους μας στην Αθήνα. Γενικά νομίζω ότι ήταν ένα καλό τεστ και για τις δυο ομάδες, χωρίς να είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Θεωρώ ότι αυτά τα παιχνίδια είναι καλά για να βγαίνουν συμπεράσματα σε βάθος χρόνου και όχι εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα».

Έχετε αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσετε τη φετινή σεζόν, πως θα τα βγάλετε πέρα;
«Είναι μια κατάσταση που τη γνωρίζουμε. Την επιλέξαμε συνειδητά με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αλλά αυτό που έχουμε πει και θα συνεχίσουμε να λέμε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι ότι δεν απολογούμαστε και ούτε θα ψάχνουμε άλλοθι για τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Έχουμε να υπηρετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και με αυτό θα πορευτούμε με όποιον βαθμό δυσκολίας αντιμετωπίσουμε γιατί τον γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Δεν είναι ότι κάτι προκύπτει στην πορεία, είναι μια επιλογή μας συνειδητή. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να διαχειριστούμε. Μια νεανική ομάδα με περιορισμούς και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Πήρατε και έναν έμπειρο προπονητή, τον Γιώργο Δώνη, που τον γνωρίζουμε και από τη θητεία του στην Κύπρο. Πως θα μπορέσει η ομάδα να αντεπεξέλθει κόντρα σε ομάδες ισχυρότερες;
«Η επιλογή του προπονητή γίνεται καθαρά με κριτήρια αγωνιστικά. Όσον αφορά το τι ποδόσφαιρο θες να παίξεις και αν ταιριάζει η φιλοσοφία σου με αυτή που θες για το αγωνιστικό πρότζεκτ. Νομίζω αυτό ήταν το κυρίαρχο σημείο και σίγουρα και από την πλευρά του σωματείου και από την πλευρά του προπονητή υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση και συνεργασία για το τι θέλει να επιτευχθεί. Έχει να κάνει καθαρά με μια διαδικασία που γίνεται η επιλογή του προπονητή. Για το αν μπορεί να είναι συνυφασμένη με την προπονητική του φιλοσοφία. Και νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της επιλογής του προπονητή και σαφώς και η εμπειρία του και η δυνατότητά του να μπορέσει να λειτουργήσει σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο γιατί και η καριέρα του έχει περάσει από διάφορα στάδια. Και την εμπειρία έχει νομίζω και την τεχνογνωσία να μπορέσει να διαχειριστεί και έμπειρη ομάδα και νεανική ομάδα.

»Θα διαφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει αδύνατος και ισχυρός γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια σύγκριση του Παναθηναϊκού με τις υπόλοιπες ομάδες δεν νομίζω ότι είναι σίγουρα ιστορικά και δυναμικά και στο DNA στο ίδιο επίπεδο».

Εννοούμε αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα, όχι με την ιστορία των ομάδων…
«Τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά και στο ρόστερ υπάρχει ένας μέσος όρος ηλικίας 22-23 ετών αυτή τη στιγμή. Το γνωρίζουμε, πάνω σε αυτό θα πορευτούμε και με αυτή την διαδικασία θα λειτουργήσουμε. Αλλά σίγουρα σε κάθε ιδιαίτερη περίπτωση από την άλλη πάντα υπάρχουν και τα θετικά μηνύματα που λένε πως μέσα απ’ αυτή την διαδικασία να αναδειχτούν κάποια νέα παιδιά και να μεγαλώσουν μέσα από τον Παναθηναϊκό αλλά και να μεγαλώσουν αυτοί τον Παναθηναϊκό. Να τον επαναφέρουν εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι. Δεν θα είναι εύκολο, σίγουρα θα πρέπει να λειτουργήσει όλη η διαδικασία αρμονικά. Τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια, όμως εμείς είμαστε εδώ για να ισορροπήσουμε και αγωνιστικά αλλά και οικονομικά τα δεδομένα ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτή την κανονικότητα του Παναθηναϊκού. Μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο».

Βλέπετε στο μέλλον να υπάρχει λαμπρό μέλλον με αυτό το ρόστερ για να γίνουν πρωταγωνιστές;
«Με την κατάλληλη υποστήριξη και το κατάλληλο περιβάλλον θεωρώ ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας που θα έχει ταυτόχρονα μια ομάδα ανταγωνιστική. Υγιή ομάδα εντός του αγωνιστικού χώρου που θα έχει υγεία και εκτός αγωνιστικού χώρου, στα οικονομικά θέματα. Γιατί καλώς ή κακώς εμείς έχουμε μια διάθεση άσχημη, να ονειρευόμαστε μόνο όταν υπάρχουν χρήματα. Όνειρα γίνονται και όταν δεν υπάρχουν χρήματα και όταν είναι χαμηλός ο προϋπολογισμός. Αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο συστατικό που για μένα είναι αυτή τη στιγμή να μπορείς να είσαι ρεαλιστής και υπομονετικός. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να γίνεις από τη μια στιγμή στην άλλη ανταγωνιστικός. Αλλά όταν σεβαστείς την διαδικασία για να γίνεις ανταγωνιστικός τότε γίνεσαι».

Στο παιχνίδι είδαμε δυο τρία παιδιά νεαρά να δείχνουν τις δυνατότητές τους όπως και τον Κότσαρη ο οποίος είχε περάσει από την Ομόνοια, αλλά ήταν άτυχος και με δυο-τρεις καλές επεμβάσεις έδειξε την αξία του;
«Ναι, ο Κωνσταντίνος είναι ένα παιδί που τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά από την πρώτη μου θητεία στον Παναθηναϊκό. Είναι και άλλα παιδιά, δεν είναι μόνο ο Κωνσταντίνος που μπορούν να μπουν σε μια διαδικασία να δημιουργήσουν μια αξιόλογη κατάσταση και για τον εαυτό τους και για την ομάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Και όταν εμπιστεύεσαι από ανάγκη είναι κάτι διαφορετικό. Εμείς θεωρώ πρέπει να εμπιστευόμαστε από επιλογή. Και νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια υγιή κατάσταση για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να διαχειριστούν τα λάθη τους. Γιατί τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού. Θα χάσουμε παιχνίδια από απειρία, αλλά το θέμα είναι πως θα τα διαχειριστούμε. Και χτίζοντας και μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη μας να δημιουργήσουμε την εικόνα που πραγματικά θέλουμε».

Για την αλλαγή στην Ομόνοια:
«Σίγουρα το μεγαλύτερο ζήτημα είναι στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας. Από δω και πέρα πρέπει να μπορέσει να διδαχθεί ο κόσμος. Πρέπει να το δει πιο ρεαλιστικά. Θέλει χρόνο για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Υπάρχουν ομάδες στην Κύπρο που δεν μπορεί να παίξει μπάλα η ιστορία που έχουν, ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ομάδα. Η Ομόνοια δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αποτυχία, αυτό ήταν το μεγάλος της πρόβλημα. Πιθανό να έβγαιναν κάποιοι χαρακτηρισμοί που δε βοήθησαν την Ομόνοια».

Για το ότι λέχθηκε πως η Ομόνοια τότε ήταν η χειρότερη όλων των εποχών:
«Όταν βάζεις στόχους και τελειώνει το πρωτάθλημα με 51 βαθμούς, ένα περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά, πως μπορεί η ομάδα να είναι η χειρότερη όλων των εποχών. Η Ομόνοια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όταν αρχίσαμε, είχαμε πει να βάλουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα καλό σύνολο. Αυτό δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Ομόνοια έχει μεγάλη ευκαιρία να αποφύγει τα λάθη τους παρελθόντος».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024