Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα εγκληματικά λάθη που σκότωσαν τουλάχιστον 89 ανθρώπους

Τα εγκληματικά λάθη που σκότωσαν τουλάχιστον 89 ανθρώπους

Έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο λάθη και ολιγωρίες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού

Μία σειρά από εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής με τους τουλάχιστον 89 νεκρούς έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύοντας έτσι τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς.

Τα Νέα Σαββατόκυριακο φέρνουν στο προσκήνιο ένα ντόμινο τραγικών λαθών της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν σε μία από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων ετών. Σε αυτά, φαίνεται η παντελής έλλειψη συντονισμού, η μοιραία εκτροπή από τη λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι, η … σιωπή ασυρμάτου με το κέντρο διαβιβάσεων της Αστυνομίας αλλά και τα 83 κρίσιμα λεπτά που δεν εκμεταλλεύθηκε η ηγεσία της για να προειδοποιήσει και να σώσει τον κόσμο.

Η απόφαση για τη διακοπή της κυκλοφορίες στις 18:13 στη λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος της διασταύρωσης προ τη Ραφήνα, στον κόμβο Φλέμινγκ αλλά και στην πειροχή της Νέας Μάκρας, στον κόμβο Διονύση έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής.

Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται ότι από την ώρα της έναρξης της φονικής πυρκαγιάς μέχρι την ώρα που το μέτωπο χτύπησε το Μάτι μεσολάβησαν 83 κρίσιμα λεπτά, χρόνος κατά τον οποίο δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε.

Επίσης, την ώρα της φονικής πυρκαγιάς τα προβλήματα επικοινωνίας των αστυνομικών με το κέντρο διαβιβάσεων ήταν τραγικά. «Είναι σκανδαλώδες. Τις κρίσιμες ώρες είχε πέσει το σύστημα και δεν λειτουργούσε το κέντρο διαβιβάσεων. Πώς θα κάνει ο αστυνομικός διάσωση, πως θα πάριε εντολές» καταγγέλει ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών.

Το σχέδιο εκκένωσης που έμεινε στα χαρτιά

Ένα από αυτά τα λάθη είναι ότι υπήρχε σχέδιο εκκένωσης που έμεινε στο συρτάρι. Στο έγγραφο ντοκουμέντο του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου προειδοποιούνταν όσοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με πιθανή πυρκαγιά ότι «αν δεν επιτεχυεθί έγκαρια και άμεσα η έναρξη εκκένωσης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον πληθυσμό». Το έγγραφο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» όπου ως επικίνδυνες ζώνες αναφέρονταν ο Νέος Βουτζάς, η Διώνη, το Κόκκινο Λιμανάκι, ο λόφος της Αγίας Κυριακής και τα Σκουφέϊκα καθώς «χαρακτηρίζονται από πυκνή δασική βλάστηση (πεύκα) με υπόροφη μακία».

«Η διαφυγή προς τη λεωφόρο Μαραθώνος μπορεί να είναι μη εφικτή, λόγω της συνήθως κατεύθυνσης του ανέμου» ανέφεραν οι συντάκτες του εγγράφου, λεπτομέρεια που φαίνεται πως αγνοήθηκε από τις επιτελείς που συντόνιζαν τις επιχειρήσεις.

Είχαν κάνει άσκηση πυρόσβεσης στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς

Μία άλλη αποκάλυψη για τη φονική πυρκαγιά έρχεται να ρίξει και πάλι βαρύτατες ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό. Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Ελεύθερος Τύπος, είχε γίνει πρόσφατα – συγκεκριμένα στις 8 Μαϊου – άσκηση πυρόσβεσης στον τόπο της φονικής πυρκαγιάς παρουσία Τόσκα.

Στην άσκηση πυρόσβεσης ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο υπό παραίτηση γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επέβλεψαν μία «ιδανική αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στη θέση Πύριζα της Πεντέλης».

Σκοπός της άσκησης «Δια πυρός 2018» ήταν να διαπιστωθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του καθώς και ο προσανατολισμός των υπηρεσιών στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024