
Δήμευση τουρκικής περιουσίας στην Ευρώπη ζητά Κύπριος
Κύπριος καθηγητής, αν και δικαιώθηκε το 2009 για την παραβίαση του δικαιώματός του για πρόσβαση στην περιουσία του, στα κατεχόμενα, δεν έχει λάβει ακόμη την επιδικασθείσα, το 2010, αποζημίωση από την Αγκυρα, και ζητά τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της στην Ευρώπη.
Τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στη Γαλλία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Κύπριος με περιουσία στα κατεχόμενα, θέτοντας ως προθεσμία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, αν και δικαιώθηκε το 2009 για την παραβίαση του δικαιώματός του για πρόσβαση στην περιουσία του, στα κατεχόμενα, δεν έχει λάβει ακόμη την επιδικασθείσα, το 2010, αποζημίωση από την Αγκυρα, ενώ αναμένει και την άμεση, όπως λέει, αποκατάσταση της περιουσίας του.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με πρόσφατη επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών, ο κ. Ορφανίδης ζητά να παρθούν «ισχυρά και αποτελεσματικά» μέτρα αν η Τουρκία δεν καταβάλει τα ποσά, πλέον τόκους, που οφείλει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του σώματος, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου, 2018.
Και καταβολή αποζημίωσης
«Με σεβασμό προτείνω όπως η Επιτροπή Υπουργών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για επίβλεψη της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Εναγόμενης Κυβέρνησης σε μια ευρωπαϊκή χώρα (για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου τόσο το ΕΔΑΔ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν την έδρα τους) για την πληρωμή του πιο πάνω ποσού» της αποζημίωσης και του τόκου, αναφέρει.
Ζητά παράλληλα την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και των ατομικών μέτρων, περιλαμβανομένης της άμεσης αποκατάστασης του σπιτιού και της περιουσίας του.
Οσον αφορά τ’ ατομικά μέτρα, ο κ. Ορφανίδης λέει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται πλήρως και άνευ όρων από την εναγόμενη Κυβέρνηση, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών, χωρίς προηγούμενη παρέμβαση από άλλο μέρος ή Σώμα, όπως είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ορφανίδης ζητά τέλος την καταβολή ετήσιου ποσού για την περίοδο 2009-2018 ως αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
- Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Απεργία προκήρυξε η ΠΝΟ – Οι προορισμοί που επηρεάζονται
- Βασίλης Αργυρόπουλος: Από την πάστα των μεγάλων
- «Chios Pass 2026» – «Kythira Pass 2026»: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις 18 Μαΐου
- Η στιγμή της σύλληψης του 89χρονου στην Πάτρα – Αυτό είναι το περίστροφο που είχε στην κατοχή του
- Μέλανι Γκρίφιθ και Αντόνιο Μπαντέρας ξανά μαζί μια δεκαετία μετά το διαζύγιό τους
- Νέος πολυχώρος αθλητισμού στη Γλυφάδα


