Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταυτοποιήθηκαν οι πρώτες σοροί - 81 οι νεκροί

Ταυτοποιήθηκαν οι πρώτες σοροί – 81 οι νεκροί

Συγκλονίζουν οι συγγενείς που σπεύδουν να κάνουν αναγνώριση

Δύο μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ξεκίνησαν οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει ταυτοποίηση σορών με χρήση αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, με τη μέθοδο DNA και με βάση το οδοντόγραμμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου από τις 8:00 έως τις 20:00 για να ενημερωθούν για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ταυτοποίηση των σορών.

Στους 81 έχουν φτάσει οι νεκροί, αριθμός που υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί εξαιτίας των πολλών αγνοούμενων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ο αριθμός των νοσηλευομένων τραυματιών ανέρχεται στους 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 είναι στη ΜΕΘ, ενώ 4 παιδιά νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έφθασαν στους 81, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

Σημειώνεται, ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται, από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων.

Συγγενείς λυγίζουν μπροστά στο έργο της αναγνώρισης νεκρών

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, όπου μεταβαίνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων αλλά και των θυμάτων, άλλοι για να αναγνωρίσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα και άλλοι αναζητώντας τα ίχνη τους, καθώς δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Ανείπωτος ο πόνος εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και καλούνται να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών.

Στο νεκροτομείο βρέθηκαν γονείς παιδιών και ενήλικων που αγνοούνται, ωστόσο κάποιοι από αυτούς, γνωρίζοντας ότι θα τους αντικρίσουν νεκρούς.

«Ο γιος μου αγνοείται, αλλά ξέρω ότι πνίγηκε. Πήγαμε αρχικά στον Ευαγγελισμό άλλα δεν είχαν ιδέα για την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA. Τελικά έδωσα δείγμα εδώ. Ο γιος μου θεωρείται  αγνοούμενος αλλά ξέρω ότι πνίγηκε» δήλωσε ο πατέρας του 25χρονου Βίκτωρα Μίχα τα ίχνη του οποίου χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Η μητέρα του 13χρονου Δημήτρη Αλεξόπουλου, που αγνοείται από το απόγευμα της Δευτέρας από το Μάτι, μετέβη στο νεκροτομείο και παρά την ψυχική  της κατάσταση υπεβλήθη σε εξέταση DNA για να μάθει αν το παιδί της βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα.

Η μαρτυρία της Γιούλης Μάλενου είναι μια ακόμη μαρτυρία που συγκλονίζει, καθώς η ίδια βρέθηκε στο νεκροτομείο στο Γουδί ώστε να αναγνωρίσει τη σορό της 73χρονης μητέρας της, Βασιλικής Παλιούρα.

«Ήρθα να αναγνωρίσω τη σορό της μητέρας μου. Χθες πνίγηκε στο Μάτι, στην Αργυρά Ακτή. Έφυγε με την ανιψιά μου, την εγγονή της που παραθέριζαν στο εξοχικό μας όταν έπιασε πολύ πυκνός καπνός και έπιασε και φωτιά και ο κήπος της πολυκατοικίας που μένανε.

»Φύγανε προσπαθώντας να σωθούνε. Άλλοι έφυγαν αριστερά δεξιά. Αυτοί είχαν την ατυχία να πάνε δεξιά. Έφτασαν σε ένα σημείο που υπήρχε μία καφετέρια που φλεγόταν η στέγη της, ενώ ήταν συγκεντρωμένος κόσμος στα πόδια ουσιαστικά της φλεγόμενης οροφής, στην άκρη της θάλασσας. Όταν η στέγη κατέρρευσε ο κόσμος που ήταν ο μισός μέσα στο νερό αναγκάστηκε να αρχίσει να κολυμπάει για να απομακρυνθεί από τα συντρίμμια που φλεγόντουσαν», περιέγραψε στους δημοσιογράφους η νεαρή γυναίκα.

Στο νεκροτομείο βρέθηκαν πέραν από συγγενείς και φίλοι των αγνοούμενων, οι οποίο παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εξέταση DNA, ήλπιζαν να τους επιτραπεί να δουν τις σορούς ώστε να αναγνωρίσουν τα φιλικά τους πρόσωπα.

Ανάμεσα σε αυτούς, η φίλη της αγνοούμενης Στέλλας Χριστοφίδου, Ειρήνη Ρούσου, η οποία ανέφερε ότι «πήγαμε στο σπίτι ήταν ένα ερείπιο, δεν βρήκαμε τίποτα. Μας είπαν οι γείτονες ότι πήραν το αυτοκίνητο μαζί με μια ακόμα οικογένεια και έφυγαν. Προσπαθώ να βρω ένα Φόρντ στα αποκαΐδια. Αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Και η οικογένειά της ψάχνει, με αυτοκίνητα με μηχανές, ψάχνουν όλοι. Ακόμα τίποτα»

Ανάμεσα στους αγνοούμενους και ο άντρας της, Zoe Holohan, ο Brian O’Callaghan-Westrop. Το ζευγάρι μόλις είχε παντρευτεί και αποφάσισαν να κάνουν τον μήνα του μέλιτος στο Μάτι, όμως δεν υπολόγισαν τις φονικές φωτιές. Το ζευγάρι χωρίστηκε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τις φλόγες. Έκτοτε η τύχη του νεαρού άντρα αγνοείται.

Η Zoe νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο κεφάλι και στα χέρια από το βράδυ της Τρίτης.

Ιατροδικαστές: Είναι μια μαζική καταστροφή

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών. Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024