Ψήφισμα κατά Ψινάκη για την αναδάσωση των καμένων
Πολίτες από όλη την Ελλάδα απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να χαρακτηρίσει άμεσα ως αναδασωτέες όλες τις δασικές εκτάσεις, οι οποίες κάηκαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική
Πολίτες από όλη την Ελλάδα απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να χαρακτηρίσει άμεσα ως αναδασωτέες όλες τις δασικές εκτάσεις, οι οποίες κάηκαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Η αντίδραση των πολιτών κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχτηκε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη δασική έκταση στον δήμο του.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν ενάντια στην εγκύκλιο του ΥΠΕΝ που ισχύει από το καλοκαίρι του 2017. Η εγκύκλιος προστατεύει τις καμένες δασικές εκτάσεις από τους καταπατητές και τα αυθαίρετα, ανακηρύσσοντας τις αυτομάτως αναδασωτέες, αφότου καούν.
Μέχρι στιγμής 169.145 συμπολίτες μας έχουν υπογράψει το ψήφισμα του κινήματος πολιτών στην πλατφόρμα του Avaaz για να ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος.
Οι υπογραφές θα παραδοθούν στον αναπ. υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο –ο οποίος είπε πως είναι συνταγματική υποχρέωση να κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη περιοχή– και τις Ελληνικές αρχές, μέσα στις επόμενες μέρες, με το αίτημα:
«Σας καλούμε να χαρακτηρίσετε αμέσως τις καμένες δασικές εκτάσεις ως αναδασωτέες, όπως ορίζει ο νόμος. Χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια για τους καταπατητές. Στη μνήμη αυτής της τραγωδίας: κάντε τη στάχτη, δάσος».
Το ψήφισμα έχει γίνει viral, αφού έχει περισσότερες από 75.000 κοινοποιήσεις στο Facebook και αναμένεται να περάσει πολύ σύντομα τον αριθμό των 200.000 υπογραφών που έχει θέσει ως στόχο.
«Είναι εξωφρενικό. Ενώ η χώρα ακόμη θρηνεί, τοπικά συμφέροντα, με πρωτοστάτη τον Ψινάκη, ήδη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία. Πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα απαιτούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο, χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις για τους καταπατητές. Κανένα αυθαίρετο στα καμένα μας δάση».
- Θεσσαλονίκη: Τους έδερναν και ζητούσαν λύτρα – Τρεις συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, αρπαγή και εκβίαση
- Τις… χαρές του ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στον πρώτο καφέ με τον Τασούλα – Παντρεύεται ο γιος του με τη Μαρία Σάκκαρη
- Οι «hot» κλάδοι του 2026 – Τα mega deals της νέας χρονιάς
- Τεχνητή νοημοσύνη: Θα ζούσατε με ένα ρομπότ; – Η εποχή των ανθρωποειδών με AI έφτασε
- Τεχνητή νοημοσύνη: Οι ειδικοί προειδοποιούν για την «ψύχωση ChatGPT» – Το αναδυόμενο πρόβλημα μιας νέας εποχής
- «Ο Παναθηναϊκός έκανε πρόταση στη Γιουβέντους για τον Κόστιτς»



