Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ντράγκι : Δεν μπορεί να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE

Ντράγκι : Δεν μπορεί να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE

«Τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και γι' αυτό χρειάζεται το waiver» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης χαιρέτισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του Δ.Σ. της τράπεζας στο «τραγικό δράμα που βιώνει η χώρα με τις δασικές πυρκαγιές».

«Καλωσορίζουμε τις επιτυχείς δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κράτησε κλειστή την πόρτα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επαναλαμβάνοντας ότι «τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και γι’ αυτό χρειάζεται το waiver. Το waiver είναι εκεί όσο υπάρχει πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπνέει και το waiver».

Διατηρεί την πρόβλεψη για τερματισμό του QE στο τέλος Δεκεμβρίου

Την πρόβλεψη για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Δ.Σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Sports in

Φράιμπουργκ – Ολυμπιακός 5-0: Μαύρο βράδυ για τους Πειραιώτες

Αγνώριστος ο Ολυμπιακός, ηττήθηκε εκτός έδρας με 5-0 από την Φράιμπουργκ, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023