Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τζούλιαν Ασάνζ και η ελευθερία του Τύπου

Ο Τζούλιαν Ασάνζ και η ελευθερία του Τύπου

O Ασάνζ παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, όταν και κατέφυγε εκεί αφού είχε κατηγορηθεί από τις Σουηδικές αρχές για σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση του Ισημερινού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση για την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της Wikileaks. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ο πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ασάνζ κατά τη διάρκεια της επικείμενης, αλλά και ούτε πρόκειται να συζητήσει το θέμα του στις επαφές που θα έχει στη Βρετανική κυβέρνηση.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδρυτής της Wikileaks αντιμετωπίζει άμεσα την άρση ασύλου που του έχει παραχωρήσει ο Ισημερινός, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποφασιστεί η έξωσή του από την πρεσβεία της χώρας.

Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Μορένο, επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να παραδώσει τον Ασάνζ στις βρετανικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, όταν και κατέφυγε εκεί αφού είχε κατηγορηθεί από τις Σουηδικές αρχές για σεξουαλική επίθεση.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία φοβούμενος ότι πιθανή έκδοσή του στη Σουηδία θα σήμαινε ότι στη συνέχεια θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για διαρροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ.

Στην περίπτωση που ο Ισημερινός αποφασίσει την άρση του ασύλου στον Ασάνζ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι βρετανικές αρχές θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου πολιτικοί και από τα δύο κόμματα ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, για τις αποκαλύψεις που κατά καιρό έχει κάνει η Wikileaks και οι οποίες έχουν φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Αν συμβεί αυτό θα είναι μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου, ενώ θα ανοίξει τον ασκό το Αιόλου, καθώς όσα έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει η Wikileaks, τα έχουν δημοσιεύσει οι μεγαλύτερες εφημερίδες, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκείνο πάντως που κάνει αλγεινή εντύπωση είναι η σχεδόν καθολική ανυπαρξία οποιασδήποτε υποστήριξης προς τον Ασάνζ από το δημοσιογραφικό κατεστημένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μεγάλες εφημερίδες όπως οι New York Times και η Washington Post έχουν κατά καιρούς γράψει πύρινα άρθρα εναντίον του.

Μια πιθανή καταδίκη του Ασάνζ θα σημαίνει ότι οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης δημοσιεύσει αποκαλύψεις που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συρθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Κι αυτό θα είναι το «φιλί του θανάτου» στην ελευθεροτυπία.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024