
Πομπέο: Συνομιλίες για επιστροφή λειψάνων στρατιωτών από Β. Κορέα
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως οι συνομιλίες που διεξήχθησαν ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας για την επιστροφή των λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας «κατέληξαν σε στέρεες δεσμεύσεις»
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας για την επιστροφή των λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-53) «κατέληξαν σε στέρεες δεσμεύσεις».
Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια κατά την οποία Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες στρατηγοί διεξήγαγαν συνομιλίες. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν σήμερα στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας και συμφώνησαν να επαναλάβουν τις κοινές επιχειρήσεις επί του πεδίου για την ανεύρεση των λειψάνων Αμερικανών που αγνοούνται από την εποχή του πολέμου, ανέφερε ο Πομπέο σε μια ανακοίνωση.
«Οι σημερινές συνομιλίες ήταν παραγωγικές και συνεργατικές και κατέληξαν σε στέρεες δεσμεύσεις», είπε.
Ο επαναπατρισμός των λειψάνων των Αμερικανών στρατιωτών προβλέπεται σε μια τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο.
Οι συναντήσεις σε επίπεδο εργασίας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα προκειμένου να συντονιστούν τα επόμενα βήματα για τον επαναπατρισμό των λειψάνων, περιλαμβανομένης της μεταφοράς εκείνων που έχουν ήδη περισυλλεγεί στη Βόρεια Κορέα, είπε ο Πομπέο.
Το Πεντάγωνο έχει πει πως Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν πως έχουν στην κατοχή τους τα λείψανα έως και 200 Αμερικανών στρατιωτών. Ωστόσο στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που γνωρίζει το θέμα δήλωσε τον περασμένο μήνα πως δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να παραδώσει η Βόρεια Κορέα.
Οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν περίπου 100 ξύλινα φέρετρα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη τον περασμένο μήνα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να μεταφερθούν τα λείψανα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Περίπου 7.700 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν αγνοούμενοι από την εποχή του Πολέμου της Κορέας, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 36.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
- Formula 1: Πήρε τη νίκη στο Σίλβερστοουν ο Λεκλέρκ (pics)
- Συναγερμός στο Ηράκλειο – Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε αυτοκίνητο
- Η αποστολή της ΑΕΚ για την Ολλανδία – Ανακοινώθηκαν έξι φιλικά (pic)
- Ο Τζο Έστερχαζ πήρε 1,5 εκατ. δολάρια για να μείνει μακριά από το «Βασικό ένστικτο 2»
- Νέα Αριστερά: Απειλή για την εθνική ασφάλεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκαλεί ή όχι απώλειες θέσεων εργασίας – Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει






