Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βολές» Κοτζιά κατά Τουρκίας για τους έλληνες στρατιωτικούς : Ανοησίες τα περί κατασκοπείας

«Βολές» Κοτζιά κατά Τουρκίας για τους έλληνες στρατιωτικούς : Ανοησίες τα περί κατασκοπείας

Ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρή «γλώσσα» κατά της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι όσα λέγονται περί κατασκοπείας των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι ανοησίες

Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα για το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, λίγο πριν το κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποίησε σκληρή «γλώσσα» υποστηρίζοντας ότι όσα λέγονται περί κατασκοπείας των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι ανοησίες.

«Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια», τόνισε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung .

Ο υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας τους υψηλούς τόνους σημείωσε πως «πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν την ίδια σημασία στην Τουρκία με την Ελλάδα. Μου θυμίζει συχνά αυτό την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας» είπε για να προσθέσει πως «εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο».

Αιχμές και για τη τη στάση της Τουρκίας στο Προσφυγικό

Για το Προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε με νόημα πως «όταν βιώνουμε εντάσεις σε σχέση με την Τουρκία, ξαφνικά έρχονται στα νησιά εκατοντάδες πρόσφυγες. Όταν δεν υπάρχουν εντάσεις, δεν έρχονται σχεδόν καθόλου. Κι αναρωτιέμαι πάντα: Είναι τυχαίο ή πρόκειται για πολιτική;».

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν για τους έλληνες στρατιωτικούς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία έχει προγραμματιστεί για τις  15:30 . Στη συνάντηση  ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει ως κορυφαίο ζήτημα το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών καθώς και άλλα διμερή θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ο κ. Τσίπρας προϊδέασε για το πως θα κινηθεί στη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ήδη από την Τετάρτη, όπου αναφερόμενος στο θέμα της κράτησης των ελλήνων στρατιωτικών είπε πως  είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ έθεσε  το θέμα και στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024