Η online εταιρία και γκαλερί  Adorno εγκαινίασε τη νέα της συλλογή από την  Βηρυτό. «Αυτό που βρήκαμε ήταν ένας πραγματικά εκλεκτικός συνδυασμός σχεδιασμού, παιχνιδιάρικης προσέγγισης και αυτήν την μοναδική αίσθηση, που δεν υπακούει σε κανόνες λέει ο Kristian Snorre, συνιδρυτής του Adorno, για το τι κάνει το ταλέντο σχεδιασμού στη χαοτική και εντυπωσιακή πόλη της Βηρυτού να ξεχωρίζει.

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι η 12η πόλη που θα παρουσιαστεί σε αυτή την πλατφόρμα που αναπτύσσεται, η οποία βλέπει το ρόλο της ως προώθησης της δημιουργικότητας διαφόρων πόλεων και προσφέροντας νέα κανάλια λιανικής για αναδυόμενους σχεδιαστές. «Πολλοί άνθρωποι κάνουν τα ίδια τα πράγματα εδώ [στη Βηρυτό] και εκεί βρίσκεται πραγματικά ο πολιτισμός στο σχεδιασμό», λέει ο Martin Clausen, συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής του Adorno. «Έχουμε επικεντρωθεί σε κομμάτια που γίνονται απευθείας από τα χέρια του δημιουργού».

Αυτό το λανσάρισμα ακολουθεί το άνοιγμα μιας κοινής έκθεσης «Adorno και Beirut Design Week», που φιλοξενείται στον ατμοσφαιρικό χώρο Beit Beirut της πόλης, ή το κτίριο Barakat, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που έγινε βορά ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το Beit Beirut έχει αποκατασταθεί, αλλά το δύσκολο παρελθόν του διατηρεί τις πολεμικές «ουλές» που βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της πατίνας του κτιρίου. «Νομίζω ότι είναι ένα τέλειο σκηνικό για αυτό το είδος σχεδιασμού», λένε οι υπεύθυνοι «Τόσο μεγάλο μέρος του έργου εδώ επηρεάζεται από την ιστορία της πόλης».

Δύο κομμάτια στη συλλογή του Adorno αναφέρουν απευθείας τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Τα βάζα καταδικάζουν την έλλειψη πρασίνου και όλη η έκθεση θέτει τοπικά ερωτήματα και καυτηριάζει την πολιτική και την κοινωνία σήμερα. Τα αντικείμενα μπορεί να μην «μυρίζουν μπαρούτι» αλλά ανοίγουν πυρ στα κακώς κείμενα της Βηρυτού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr