Την εξωθείσα σε παραίτηση, όταν αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε επίδομα ενοικίου, από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου επιλέγει η κυβέρνηση για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου εγκρίνει τη δέσμευση ποσού 13.221,06 ευρώ για την κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης, «λόγω τοποθέτησης της κ. Ουρανίας Αντωνοπούλου στη θέση μονίμου αντιπροσώπου στη ΜΕΑ ΟΟΣΑ».

Η κυρία Αντωνοπούλου αναμένεται να αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΟΣΑ, Γιώργο Κριμπά, ο οποίος θα λάβει κι αυτός το ποσό των 4.740 ευρώ για τη μετεγκατάστασή του από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται πως η Ράνια Αντωνοπούλου αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι εισέπραττε (νόμιμα αλλά όχι ηθικά) επίδομα ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ, για το διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε η απόφαση του 1994 του τότε προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για 4 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα, ενώ συμπεριέλαβε και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έγινε με το άρθρο 25 στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015). Η απόφαση ίσχυε για τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν δική τους κατοικία στην πρωτεύουσα, ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Έτσι, η κ. Αντωνοπούλου, τηρώντας το… γράμμα του νόμου, χρησιμοποίησε το άρθρο 25 του ν. 4336/2015 του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετέπειτα απόφαση που υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να της πληρώσει το ενοίκιο των 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήργησε τη διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.