Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Έρευνα για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Η αστυνομική έρευνα διεξάγεται αυτεπάγγελτα, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Έρευνα για τον εντοπισμό των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών που βεβήλωσαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ διενεργεί το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα διεξάγεται αυτεπάγγελτα, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Αποτρόπαιο συμβάν

Nωρίτερα δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη» χαρακτήρισε τη βεβήλωση «αποτρόπαιο συμβάν που έρχεται να προστεθεί στο γεμάτο ένταση κλίμα της πόλης που δημιουργούν οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες» που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Μια ακόμη φασιστική ενέργεια που αποτελεί βεβήλωση της ιστορικής μνήμης της πόλης, καθώς οι Εβραίοι αποτελούσαν το 1/3 του πληθυσμού της πριν την εξόντωσή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Εβραϊκό Μνημείο στο ΑΠΘ στο χώρο του εβραϊκού νεκροταφείου, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτών των ανθρώπων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη και προσθέτει: «Εντούτοις οι ακροδεξιοί πατριδοκάπηλοι στρέφονται εναντίον του οποιουδήποτε ‘Άλλου’ διακατεχόμενοι από αισθήματα μισανθρωπισμού και μισαλλοδοξίας. Στον αγώνα ενάντια στον φασισμό κανείς δεν περισσεύει. Η συστράτευση του δημοκρατικού κόσμου συνιστά τεράστια αναγκαιότητα για να μην ξαναγυρίσει η πόλη μας στις σκοτεινές εποχές της κυριαρχίας του παρακράτους».

Ντροπή, ντροπή, ντορπή

Με ένα απόσπασμα από την επιγραφή του μνημείου και τη λέξη «ντροπή», το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη του για τη χθεσινή βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Πατάς σε τόπο ιερό/ Πατάς σε ό,τι απέμεινε από τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ανατολής/ Πατάς στον τόπο όπου θάβονταν για αιώνες οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης/ Πνεύματα ισχυρά και ευγενικές ψυχές της πιο ζωντανής κοινότητας της Μεσογείου βρήκαν εδώ την ύστατη ηρεμία/ Οι τάφοι τους απλώνονταν μέχρι ψηλά στους λόφους/ Ώσπου το 1943 οι δυνάμεις του κακού συνέτριψαν την ανθρώπινη υπόσταση. Αλλά δεν αρκούσαν οι άνθρωποι. Ήθελαν να σκοτώσουν και τη μνήμη/ Και καθώς έστελναν τους ζωντανούς στο θάνατο, γκρέμιζαν τους τάφους των νεκρών διασκορπίζοντας τα οστά τους/ Όσοι θάφτηκαν εδώ, πέθαναν δυο φορές» αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα από την επιγραφή του μνημείου.

Οι βάνδαλοι «ενοχλούνται ακόμα και από αυτές τις παραπάνω λέξεις που είναι γραμμένες δίπλα στις επιτύμβιες πλάκες που διασώθηκαν από τη λαίλαπα των Ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Δεν σέβονται ούτε τους ζωντανούς, αλλά ούτε και τους νεκρούς» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Πάνω στους κατακερματισμένους τάφους και στα κόκκαλα των Θεσσαλονικέων προγόνων μας, και την ώρα που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κλείνονταν σε γκέτο με σκοπό τον εκτοπισμό τους- χτίστηκε το Πανεπιστήμιο» σημειώνεται και προστίθεται: «Χρειάστηκαν 72 χρόνια για να αναγνωρίσει ο τόπος τις ευθύνες του και να αποτίσει τιμή στη μνήμη της εβραϊκής νεκρόπολης, δημιουργώντας αυτό το μνημείο το 2014. Σήμερα, για μία ακόμη φορά, η μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός ολόκληρης της πόλης, πλήττονται από τους κήρυκες του μίσους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν έχουν μείνει άλλες λέξεις για να περιγράψουμε τη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού: Ντροπή – ντροπή – ντροπή».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024