Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» της ΝΔ στην κατάτμηση περιφερειών λόγω της ψήφου των αποδήμων

«Όχι» της ΝΔ στην κατάτμηση περιφερειών λόγω της ψήφου των αποδήμων

Δεν έπεισε η «δέσμευση» του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εντός του 2018

Θα καταψηφίσει η ΝΔ, σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Μ. Βορίδη, την τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Α’ Αθηνών και Αττικής, παρά το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι μπορεί και να την στήριζαν τελικά, καθώς αποτελούσε πάγια θέση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη.

Η δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ότι εντός του 2018 θα ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν έπεισε την ΝΔ η οποία ζητούσε εξ αρχής να έρθουν όλα «πακέτο» για να τα ψηφίσει. «Θέλετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι η επιτροπή που προβλέπεται σε άλλη τροπολογία του ΥΠΕΣ προκειμένου να μελετήσει όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι «στάχτη στα μάτια μας». «Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο του εξωτερικού», είπε ο κ. Βορίδης υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του είχε υποβάλλει σχετική πρόταση νόμου το 2016 και το 2018, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί. «Τρεισήμισι χρόνια δεν το έχετε αγγίξει, Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η πρόταση που είχε ετοιμαστεί στο ΥΠΕΣ και ήταν έτοιμη όταν μας ρίξατε», είπε, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα», ενώ επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα για την Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί μια ημέρα πριν στην ίδια επιτροπή ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού «θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στο 2018», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να συσχετίζεται με το θέμα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών», για το οποίο κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να καταλάβει κάτι που είναι υπερώριμο να το υποστηρίξει και να πάμε με πάνω από 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές». Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «ανακριβές και παραπλανητικό το ότι παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες» και τόνισε ότι με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε για την συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα, η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα πέντε μηνών «να δώσει απάντηση σε ένα ζήτημα που επιβάλλεται να δώσουμε απάντηση».

Σκουρλέτης: Ξεκαθαρίστε την θέση σας

«Έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, να βρεθεί ένας τρόπος, μια ασφαλής και σύννομη μέθοδος να εκφράζονται», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης. Πάντως από τα λεγόμενα του κ. Βορίδη, συμπέρανε ότι «στην ΝΔ πρέπει να μαίνεται εμφύλιος», όπως είπε, σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, αρχικά η ΝΔ εμφανίστηκε αρνητική, ενδιάμεσα είπε ότι το βλέπει και τώρα αναδιπλώνεται: «Το καταλαβαίνω ότι οι βαρονίες είναι εκεί, εκτός αν θέλετε να αφήσετε το πλεονέκτημα της δεύτερης σκέψης για την Ολομέλεια», σημείωσε. Και τόνισε ότι το θέμα της κατάτμησης «είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εξυγίανση και την σχέση του πολίτη με τον πολιτικό». «Να μας ξεκαθαρίσετε τι λέτε. Υιοθετείτε το κρυφτούλι. Ξαναφέρνετε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εκ του ασφαλούς, διότι η επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα θα συγκροτηθεί και θα έχουμε πρόταση σε πέντε μήνες», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, κατηγορώντας την ΝΔ ότι συσχετίζει τα δυο θέματα για να υπεκφύγει. «Έχουμε άλλες δυο μέρες πρέπει να το ξανασκεφτείτε», συνέστησε.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024