Μέρες επετειακές που είναι έρχονται στο φως και ομιλίες ή γραπτά των πρωταγωνιστών εκείνης της τραγωδίας με το δημοψήφισμα. Είναι οι ίδιοι που δεν άρθρωσαν λέξη χθες, ή ψέλλισαν όπως ο πρωθυπουργός ένα μισό «είμαι περήφανος» για τα τρία χρόνια από τη μέρα που γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία. Όχι γιατί ένα κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα έγινε πραγματικότητα αλλά γιατί η εξαπάτηση πήρε σάρκα και οστά.

Είναι το καλοκαίρι του 2015 και ο Νίκος Παππάς, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, βγάζει λόγο στη Βουλή για να… καταγγείλει όσους λένε «ναι» στο δημοψήφισμα.

Και αραδιάζει μια σειρά από πολύ σκληρά μέτρα που κατά τη γνώμη του, εκείνη την εποχή, θα διέλυαν την ελληνική κοινωνία καθώς συνδέονταν με το «ναι» στην Ευρώπη.

Ετσι, ο υπουργός που έλεγε «είναι μια υπέροχη νύχτα» όταν ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα κι έκλειναν οι τράπεζες, επιχειρούσε να αποδομήσει τους… «μενουμευρωπαίους».

Ελεγε λοιπόν ο κ. Παππάς στην ομιλία του που συνεχίζει να την έχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, προφανώς αισθανόμενος περήφανος γιατί… αποφύγαμε όλα όσα υποστήριζε ψηφίζοντας «όχι»:

«Οποιος ψηφίσει ΝΑΙ σήμερα λέει ΝΑΙ»

Σε φόρο 23% σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, catering.

Σε αύξηση προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% για ατομικές επιχειρήσεις κι ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου για τους αγρότες.

Σε περιορισμό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ποιος χειροκροτεί την πρόταση των εταίρων αν έχουμε 2 δις ευρώ περικοπές στις συντάξεις

Οποιος ψηφίζει ΝΑΙ λέει ΝΑΙ στο lock out. Αναπτυξιακό μέτρο κι αυτό;

Θα λέει ΝΑΙ στη συνέχιση της αναστολής των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αναπτυξιακό μέτρο κι αυτό;

Θα λέει ΝΑΙ στην κατάργηση του ορίου των 1.500 ευρώ στις κατασχέσεις των μισθών και συντάξεων.

Πόσο ευρωπαϊκό είναι να λέμε ότι δεν πρέπει να μείνει η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά;

Είναι ευρωπαϊκό να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ; Μπράβο. Να βγούμε και να πούμε στους συνταξιούχους ότι δεν θα παίρνεις 500 ευρώ, θα παίρνεις 400 ευρώ.

Αυτά κι άλλα πολλά έλεγε ο υπουργός θέλοντας να αποτρέψει τον κόσμο από το να ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης. Τρία χρόνια πέρασαν από τότε κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μέτρα εκείνα που… γλιτώσαμε επειδή ψηφίσαμε το «όχι» θα διαπιστώσει πώς… διαστρεβλώθηκε η γνώμη του ελληνικού λαού.

Όλα εκείνα τα μέτρα που ήθελε ο κ. Παππάς να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι εφαρμόστηκαν. Και πολύ χειρότερα καθώς ήρθε η υπογραφή του αχρείαστου μνημονίου εκείνου του καλοκαιριού, το οποίο θα το πληρώνουμε για δεκαετίες.

Αλλά τέτοια βίντεο έχουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύεται το μέγεθος της εξαπάτησης.