Την πάγια θέση της Αυστρίας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στη Βιέννη, με αφορμή την έναρξη της αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόνισε πως «η σταθερότητα στην ευρωπαϊκή γειτονία και η προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει η Αυστρία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Ο Κουρτς ανέφερε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια «σαφής προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αυστρία και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρωπαϊκή ιδέα θα ολοκληρωθεί όταν αυτές οι χώρες ενταχθούν στην ΕΕ».

Ειδικότερα για την ΠΓΔΜ, ο Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά και την ελπίδα ότι τόσο η ΠΓΔΜ, όσο και η Αλβανία, θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο τους επόμενους έξι μήνες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος Στράχε, υποστήριξε πως η Αυστρία πρέπει να παίξει το ρόλο του «γεφυροποιού» και να βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων .

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Στράχε ξεκαθάρισε ότι η αυστριακή προεδρία θα ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα κατευθυνθεί προς την αναζήτηση μιας «μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης» με την Άγκυρα. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – δεν υπάρχει προοπτική ένταξης για μία χώρα που δεν σέβεται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κρατάει στις φυλακές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» ανέφερε ο αυστριακός αντικαγκελάριος.

Το «σύνθημα» της αυστριακής Προεδρίας είναι «Μια Ευρώπη που προστατεύει». Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον προστατευτικό ρόλο της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά στους τρεις τομείς προτεραιότητας: την ασφάλεια και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και τη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ που περιλαμβάνει την «προσέγγιση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.