Για ένα κρεσέντο ύβρεων από πλευράς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Σε μια ομιλία σε υψηλούς τόνους, στην οποία ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «ορθάνοιχτες αγορές» για την ελληνική οικονομία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των συντάξεων, για τις οποίες τόνισε πως «η ΝΔ απαιτούσε μέχρι χθες να εφαρμοστούν οι περικοπές». Στο πλαίσιο αυτό, και σχολιάζοντας την τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις συντάξεις, μίλησε για «επαναστάτες της κακιάς ώρας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι έγινε «όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα» και τον χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο».

«Αυτό το κρεσέντο ύβρεων είναι ένδειξη αμηχανίας και κάνει τον ομιλητή κωμικό και γραφικό» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μόνο δέκα λεπτά στο θέμα της Οικονομίας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση του Εurogroup για το χρέος.

«Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, όλος ο κόσμος αποδέχτηκε πως με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη βιώσιμο» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πόσο καταστροφικά είναι για τη χώρα τα υπερπλεονάσματα. «Υπάρχει κανείς που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι να πέτυχε κανείς κάτι καλύτερο» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στα «πυρά» που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό μαξιλάρι ο κ. Τσίπρας σημείωσε αυτό προέκυψε από τις εκταμιεύσεις του ΕSM, καθώς και τις δοκιμαστικές εξόδους που πραγματοποίησε η χώρα στις αγορές.

«Δεν προέκυψαν από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου» σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και πως η κυβέρνηση του σύντομα θα τις μηδενήσει.

«Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι διαπραγματευτεί μείωση πλεονασμάτων μετά από ένα δημιουργικό σοκ. Ποιο είναι αυτό το σοκ; Το 12ωρο της εργασίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η καθήλωση του κατώτατου μισθού, η μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για κρυφή ατζέντα της ΝΔ η οποία είναι «ατζέντα απολύσεων και κατεδάφισης και ξεπουλήματος».

«Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς το πρόγραμμα αυτό θα μείνει στο συρτάρι» πρόσθεσε.

«Είστε επαναστάτες της κακιάς ώρας»

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΝΔ θύμισε ότι όταν γίνονταν οι συζητήσεις με το ΔΝΤ, έλεγε «κλείστε την αξιολόγηση και δεχτείτε τα μέτρα». «Τρεις ημέρες τώρα βρίσκετε διαρκώς τους λόγους που δεν επιτρέπεται να υπάρξει παρεκτροπή από ψηφισμένα μέτρα. Ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε ότι έχει περιληφθεί η περικοπή στο πρόγραμμα της ΝΔ» τόνισε.

«Σήμερα φαίνεται ότι σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναρωτήθηκε αν ήταν μαζί με τη Μέρκελ στη Σύνοδο του Κόμματος. Η αντίδραση της ΝΔ είναι επιβεβαίωση της ενοχής, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «μέχρι χθες παριστάνατε τους κριτές των θεσμών και σήμερα έρχεστε να κάνετε τον «τζάμπα μάγκα» με τροπολογία για κατάργηση συντάξεων, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση «επαναστάτες της κακιάς ώρας».

«Οι συνταξιούχοι ξέρουν ποιοι τους καταδίκασαν στη φτώχεια. Δεν είναι καν απόπειρα απάτης η τροπολογία, αλλά απόδειξη κυνισμού. Μην βιάζεστε, το πικρό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά γουλιά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Γίνεστε εθνικά επικίνδυνος»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι έγινε «όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα».

«Επιμένετε κάθε μέρα σε διαστρεβλώσεις και σε ψέματα. Επιμένετε να λέτε πως η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «για τη γλώσσα, η χώρα μας βρέθηκε προ τετελεσμένων από τη συμφωνία του 1977. Για το έθνος, δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Αναφέρεται ιθαγένεια».

Αναφερόμενος σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ότι ανάρτησε άλλο κείμενο στο site του και άλλα δημοσίευσε το Politico. «Στα κομμάτια που δεν δημοσιεύσατε στη σελίδα σας, λέτε ότι αναγνωρίζουμε αυτονομιστικές δυνάμεις; Απαντήστε. Αναγνωρίζουμε εμείς αυτονομιστικές;» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «μπροστά στον εθνικιστικό παροξυσμό σας, γίνεστε εθνικά επικίνδυνος».

Σχολιάζοντας τη στάση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε πιο προσωπικό ύφος, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο. Σταματήστε κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα δήθεν κακόβουλων δημοσιευμάτων με ενορχηστρωτή το Μαξίμου. Έλεος αφήστε αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, είστε όμως δημόσιο πρόσωπο όπως και εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός, εγώ έγινα. Φανταστείτε εάν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες για τις δραστηριότητες της συζύγου μου τι θα έγραφαν όλα τα παπαγαλάκια; Φανταστείτε να είχα τέτοια ανοιχτά θέματα. Για αυτό σας λέω αφήστε το κ. Μητσοτάκη. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία».

Χαμένοι στη μετάφραση

Στη διάρκεια της τριτολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει τον όρο nationality που μεταφράζεται σε «έθνος» και όχι «ιθαγένεια», για να απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι αν κανείς ελέγξει την ταυτότητά του θα δει ότι το «ελληνική ιθαγένεια» μεταφράζεται ως «hellenic nationality» και κατηγόρησε τον κ. Μησοτάκη για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Σημείωσε, δε, ότι για το «Μακεδονικό», ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει το 1993 ότι δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα και είχε ταχθεί υπέρ σύνθετης ονομασίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συζύγου του προέδρου της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα και πως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τους χρηματοδότες της επιχειρηματικής δραστηριότητας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι είναι θέμα δημοκρατίας αφού στοχεύει να γίνει πρωθυπουργός.

 

Τριτολογία στη Βουλή για τις αποφάσεις του Eurogroup και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τριτολογία στη Βουλή για τις αποφάσεις του Eurogroup και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018