Έγκλημα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, καλώντας παράλληλα την ΕΕ να ορθώσει ανάστημα εναντίον των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Ιράν θα επιβιώσει από αυτόν τον γύρο των αμερικανικών κυρώσεων, όπως επιβίωσε και στο παρελθόν. Αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μείνει στην εξουσία για πάντα. Αλλά η ιστορία θα κρίνει τα άλλα κράτη, με βάση του τι θα πράξουν σήμερα» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη.

Παράλληλα, ο ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «η Τεχεράνη θα αντισταθεί σθεναρά ενάντια στις αμερικανικές απειλές περί μείωσης του ιρανικού πετρελαίου» και προειδοποίησε ότι «η Ουάσινγκτον δεν έχει σκεφτεί τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης».

Σημειώνεται ότι κατόπιν της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν, ο Λευκός Οίκος επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, ενώ προανήγγειλε τον μηδενισμό των εισαγωγών πετρελαίου από την ασιατική χώρα.

«Οι Αμερικανοί τονίζουν ότι επιθυμούν να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές αργού του Ιράν. Μιλάνε χωρίς να σκεφτούν προσεκτικά. Δείχνει ότι δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της ενέργειάς τους» επανέλαβε ο Ροχανί.