Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζιμ Μόρισον: 47 χρόνια χωρίς το σύμβολο της ροκ

Τζιμ Μόρισον: 47 χρόνια χωρίς το σύμβολο της ροκ

Στις 3 Ιουλίου 1971 ο τραγουδιστής βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του

Ο θρύλος της ροκ, ένας από τους ανθρώπους που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική αλλά και την ποίηση, ο Τζιμ Μόρισον έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουλίου 1971.

Λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση του στο Παρίσι και την επιθυμία του να αλλάξει ζωή, ο Μόρισον βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του σπιτιού του. Η επίσημη ανακοίνωση θανάτου κάνει λόγο για καρδιακή προσβολή αλλά η νεκροψία που δεν έγινε ποτέ και η σορός του που δεν εκτέθηκε στο κοινό, έδιναν λαβή για εικασίες σχετικά με την αιτία θανάτου του. Σύμφωνα με την Ντάνυ Σάγκερμαν, η σύντροφός του Κούρσον όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ της εκμυστηρεύτηκε ότι ο Μόρισον έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία είχε εισπνεύσει νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη.

https://youtu.be/EGkq5PD1RU8

Ο Τζιμ Μόρισον ήταν φανερά καταβεβλημένος πριν φτάσει στο Παρίσι. Σε μια συναυλία στο Μαϊάμι έκανε ένα βήμα παραπάνω από τις συνηθισμένες προκλητικές του διαπιστώσεις και αποκάλεσε το κοινό σκλάβους. Τους ρώτησε μόνος του γιατί πήγαν στη συναυλία για να απαντήσει πάλι μόνος του «Ήρθατε για να δείτε το πέος μου» και να το δείξει

Ο μύθος που άφησε πίσω του ο Μόρισον δεν βασίστηκε μόνο στο νεαρό της ηλικίας του όταν αυτοκτόνησε –ήταν μόνο 27 ετών- αλλά και στον τρόπο που έγινε τη ταφή και κυρίως στην περιβόητη συναυλία του 1969 που έληξε άδοξα.

Φήμες θέλουν τον Μόρισον να έχει ήδη ανακοινώσει στους υπόλοιπους Doors ότι θέλει να εγκαταλείψει το γκουπ και τον ίδιο να φτάνει στο χώρο της συναυλίας ενώ έχει καταναλώσει πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Οι προσβολές στο κοινό, η προσφώνηση «σκλάβοι» και τα σεξουαλικά υπονοούμενα ήταν αυτά που σίγουρα έγιναν εκείνη την βραδιά. Αυτό που ακόμα δεν ξέρουμε με σιγουριά είναι αν ο τραγουδιστής έδειξε όντως το πέος του στο κοινό σε ένα υβριστικό παραλήρημα.

Σε κάθε περίπτωση το κοινό ανέβηκε αφηνιασμένο στην εξέδρα, το συγκρότημα αποχώρησε και ο Δήμος του Μαϊάμι εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του Μόρισαν λίγες μέρες μετά. Ο ερμηνευτής δέχτηκε την ποινή των 8 μηνών σε καταναγκαστικά έργα και η απογοήτευση τον κατέβαλε.

Ο νεαρός Τζιμ μεγάλωσε ένα ιδιαίτερα αυταρχικό περιβάλλον στη Μελβούρνη της Φλώριδας. Ο πατέρας του ήταν ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και η οικογένεια ακολουθούσε τις συχνές μεταθέσεις του.

Το 1965 μαζί με τον συμφοιτητή του Ρέι Μάνζαρεκ ιδρύουν τους Doors, όνομα που δανείστηκαν από το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Άλντους Χάξλεϊ.

Στα μόλις 6 χρόνια ζωής του γκρουπ είναι εντυπωσιακή η επίδραση του στην ιστορία του ροκ εν ρολ γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πλούσια στιχουργική του Μόρισον και στον εκλεπτυσμένο ψυχεδελικό του ήχο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζιμ Μόρισον κέρδισε την αθανασία και οι λάτρεις του είδους θα προσκυνούν για πάντα το γοητευτικό αγόρι με τα μακριά μαλλιά.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024