Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για νέα προσφυγική «βόμβα» στην Ελλάδα

Φόβοι για νέα προσφυγική «βόμβα» στην Ελλάδα

Ούτε λεφτά κατάφερε να εξασφαλίσει η χώρα μας ενώ θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες τα επόμενα χρόνια

Μπροστά σε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται η Ελλάδα, έπειτα από τις «μισές» αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.

Μια Σύνοδος που είχε ως βασικό διακύβευμα όχι να κατανείμει αναλογικά την ευθύνη για τη διαχείριση του μείζονος αυτού προβλήματος, αλλά για να διασώσει την Αγκελα Μέρκελ, να «χαϊδέψει» τα αυτιά της σκληρής ιταλικής κυβέρνησης και να μη διαταράξει τις ισορροπίες με τις χώρες του Βίσενγκραντ.

Όμως, για άλλη μια φορά η Ελλάδα πρωτίστως και η Ιταλία σε δεύτερο χρόνο, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» καθώς υπάρχουν σημεία της συμφωνίας που οδηγούν στην επιβάρυνση με νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμη και η συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν κατάφερε να μετριάσει την αγωνία που επικρατεί για τις συνέπειες της συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Αναδείχθηκε μάλιστα μια αμηχανία του πρωθυπουργού τόσο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε πολλά όσο και γιατί η τριμερής με Ισπανία και Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα μόνον υποσχέσεις για χρηματική βοήθεια.

Ενδεχομένως, η αναστολή ΦΠΑ στα πέντε νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και που από 1ης Ιουλίου θα επιβαρύνονταν σημαντικά, να είναι το αντάλλαγμα που έδωσαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα προκειμένου να δεχθεί νέο κύμα προσφύγων και τη δημιουργία νέων hot spots.

Αυτό το «εθελοντικό» άνοιγμα νέων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας αποτελεί τη μεγάλη παγίδα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης μετέθεσαν το πρόβλημα είτε στις μεσογειακές (πλην της Γαλλίας που αυτοεξαιρέθηκε), είτε στις αφρικανικές, είτε στις εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία, τα Σκόπια, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν (εθελοντικά;) στις πρώτες χώρες υποδοχής προσφύγων, επομένως και στην Ελλάδα. O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε σε σχετική ερώτηση ότι η Ελλάδα έχει hot spots κι ότι κάποια στιγμή και άλλες χώρες θα αναγκαστούν να φτιάξουν. Είπε επίσης ότι τα υπάρχοντα κέντρα είναι μια καλή ιδέα αλλά με κακή εφαρμογή.

Στις χώρες πρώτης υποδοχής

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι μερικά κράτη – μέλη (όχι οι εκτός ΕΕ) εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για λειτουργία των Κέντρων, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία για το ποιες ήταν αυτές οι χώρες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Τ. Μισέλ δήλωσε  ότι οι μεσογειακές χώρες είναι εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη.

Κι όλα αυτά στη σκιά της διμερούς συμφωνίας Τσίπρα – Μέρκελ για την υποδοχή από μέρους της Ελλάδας προσφύγων που βρίσκονται στη Γερμανία και άλλες χώρες αλλά κάποια στιγμή είχαν περάσει από εδώ και με άγνωστο τρόπο έφυγαν για την Ευρώπη. Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, μετά την τριμερή: «Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει είναι να έχει δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση αφενός τη δημιουργία νέων hot spots, είτε ανοικτών είτε κλειστών όπου θα παραμένουν και οι νεοαφιχθέντες από τα παράλια της Τουρκίας αλλά και όσοι θα επαναπροωθούνται από την Ευρώπη.

Κρίσιμο σημείο είναι επίσης το γεγονός ότι πουθενά δεν μνημονεύεται οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Ενώ δηλαδή μιλούν για 3 δις ευρώ που μπορεί η Τουρκία να εξασφαλίσει, αν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ, για τη χώρα μας δε γίνεται λόγος για κάποια ανταλλάγματα.

Δεν αναφέρεται πουθενά με ποιο τρόπο και με ποιους πόρους μια χώρα που μόλις βγαίνει από την κρίση, θα μπορέσει να διαχειριστεί ακόμη μερικές χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών. Ούτε καν για τα υπάρχοντα hot spot δε γίνεται αναφορά για στήριξή τους με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μια γενικόλογη υπόσχεση της κ. Μέρκελ να δοθούν χρήματα για τα κέντρα που λειτουργούν σήμερα.

Η συμφωνία για κοινά ελεγχόμενα κέντρα που θα γίνουν σε εθελοντική βάση, είναι δεδομένο ότι αφορά και την Ελλάδα. Οι χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται, θα οδηγούνται στα κέντρα αυτά όπου θα γίνεται η διαλογή σε παράτυπος ή όχι, θα κατατίθενται οι αιτήσεις ασύλου κ.λπ. Δηλαδή τόσο τη διάσωση όσο και την περίθαλψη θα την αναλαμβάνει η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αν και ο νέος πρωθυπουργός Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να φτιάξει χώρους φιλοξενίας.

Το βάρος εδώ

Με δεδομένο ότι και η Ιταλία, λόγω της σκληρής γραμμής της κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, δεν θα δεχθεί… εθελοντικά να φτιάξει κέντρα, το βάρος πέφτει στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που έχει ήδη περισσότερους από 60 χιλιάδες φιλοξενούμενους και που καθημερινά βλέπουμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί κυρίως στη Μόρια.

Και είναι άγνωστο, αν και ξέρουμε πώς καταλήγουν αυτές οι καταστάσεις, για πόσο χρονικό διάστημα θα μένουν στη χώρα μας οι μετανάστες που κρίνεται ότι δεν πρέπει να επαναπροωθηθούν στις χώρες τους.

Κρίσιμη, όσο και τραγική λεπτομέρεια. Οι μεγάλες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία κατάφεραν να μην αναλάβουν το βάρος όχι μόνο της φιλοξενίας, αλλά και της αίτησης ασύλου και της διαλογής των προσφύγων και μεταναστών. Όλα θα γίνονται από τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Μόνη ελπίδα να μην είναι τόσο σοβαρά τα δεδομένα για την Ελλάδα, είναι να λειτουργήσουν κέντρα φιλοξενίας στην Αφρική, κυρίως σε χώρες όπως ο Νίγηρας, η Λιβύη, η Τυνησία, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος. Μόνο που οι χώρες αυτές αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και παράλληλα, τίθεται θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι άθλιες.

Οι κίνδυνοι που αποφεύχθηκαν

«Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας», τόνισε στη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρη η συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή προσφύγων

Τσίπρας: Αναστολή αυξημένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται πρόσφυγες

Μέρκελ: Ελλάδα – Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων

Εκβιασμοί Τσαβούσογλου σε ΕΕ: Ή δίνετε βίζα ή ξεχάστε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Μακρόν: Δεν θα ιδρύσουμε μεταναστευτικά κέντρα κλειστού τύπου

Κόντε: Δεν υπέγραψα καμία συμφωνία με τη Μέρκελ για επανεισδοχή προσφύγων

Toυσκ για προσφυγικό: Το πιο δύσκολο μέρος της συμφωνίας είναι η εφαρμογή

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024