Δικαστική επικύρωση της ταξιδιωτικής οδηγίας Τραμπ για μουσουλμάνους
Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνεται το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος στη χώρα στους πολίτες έξι χωρών
Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της προεδρίας του πρόσφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο, επικυρώνοντας με οριακή πλειοψηφία το διάταγμα οδηγία που είχε εκδώσει στην αρχή της θητείας του με το οποίο απαγόρευε την είσοδο σε ανθρώπους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 έναντι 4, με τους πέντε συντηρητικούς από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποφαίνονται υπέρ του Τραμπ και να βάζουν τέλος σε μια πολύμηνη δικαστική διαμάχη γύρω από αυτό το αμφιλεγόμενο μέτρο.
Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνεται το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος στη χώρα στους πολίτες έξι χωρών. Στο σκεπτικό του, που συντάχθηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, το Δικαστήριο εκτιμά ότι Τραμπ δεν έκανε κάτι άλλον πέραν του να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα προεδρικά προνόμιά του στο θέμα της μετανάστευσης.
Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Η τελευταία εκδοχή κλείνει τα σύνορα των ΗΠΑ σε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους, πολίτες της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας και της Βόρειας Κορέας.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ χαρακτήριζαν το διάταγμα «αντιμουσουλμανικό», μια κατηγορία που απέρριπτε κάθετα η κυβέρνηση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του διατάγματος δεν απέδειξαν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ ή την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος που απαγορεύει στην κυβέρνηση να διάκειται ευνοϊκά έναντι κάποιας θρησκείας επί κάποιας άλλης.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημαίνει ότι η απαγόρευση μπορεί να παραμείνει σε ισχύ και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει και άλλες χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η πολιτική αυτή είναι αναγκαία ώστε να προστατευτεί η χώρα από ενδεχόμενες επιθέσεις από εξτρεμιστές ισλαμιστές.
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442