
Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τους έλληνες στρατιωτικούς
Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα
Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται από την 1η Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαική Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την υπόθεση έχει αναλάβει να χειριστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μία εξ’ αυτών ήταν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όταν σε ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε με αυστηρό ύφος έναντι της Τουρκίας, τασσόμενος υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών.
«Η Τουρκία συνεχίζει να πράττει πράγματα παράνομα στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο. Υποχρέωση της Τουρκίας αποτελεί το να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να ομαλοποιήσει σχέσεις της με όλα κράτη μέλη ΕΕ. Μην ξεχνάμε και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο Ελλήνων στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν» σημείωνε χαρακτηριστικά.
Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε προβεί ο Γιούνκερ και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο στρατιωτικών.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, στη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια».
Ο κ. Ερντογάν τού απάντησε τότε πως το θέμα είναι στα χέρια των τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
- Βόλος: Συνελήφθησαν δύο νεαροί για απάτη – Ήταν έτοιμοι να αρπάξουν 10.000 ευρώ από ηλικιωμένη
- Οι πρώτες στιγμές του Ρόκα με τη φανέλα του Ολυμπιακού (vids)
- Εγκλήματα πολέμου χαρακτηρίζουν οι χώρες του Κόλπου τις επιθέσεις του Ιράν σε πολιτικές υποδομές
- Τσιτσιπάς: «Θέλω να βγω και να κάνω το καλύτερο στον τελικό, θα είναι μια μεγάλη μάχη»
- Θεσσαλονίκη: Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή – Πώς συνέβη το δυστύχημα
- Αλλαγές στη Γραμμή 3 του Μετρό: Πέντε σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή
