Δεν είχε όρεξη για πανηγυρισμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την… ολονυχτία στο Eurogroup. Δήλωσε μεν ικανοποιημένος αλλά ήταν εμφανώς συγκρατημένος. Και η γλώσσα του σώματος του υπουργού Οικονομικών μαρτυρούσε ότι η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε από τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος. Και πώς να τα πάρει;Ο πράκτοράς μου εντός του Eurogroup μου είπε ότι κάποια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος εξεμάνη με την επιμονή του γερμανού ομολόγου του Ολαφ Σολτς να απορρίπτει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή τη σύνδεση των πληρωμών με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ομως δεν μπόρεσε να τον μεταπείσει και αποδέχθηκε τον συμβιβασμό καθώς η απέναντι πλευρά έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup στις 12 Ιουλίου. Μια παράταση της αβεβαιότητας θα ήταν καταστροφική και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξεύονταν.Ετσι ήρθε η… μισή λύση για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έμαθα, οι Γερμανοί δεν θα έδιναν γενναιόδωρη μείωση χρέους, ώστε να μην αποτελέσει προηγούμενο για την Ιταλία, της οποίας το χρέος προσεγγίζει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Γράψτε το σχόλιο σας