Η Τουρκία στον «πόλεμο» των δασμών κατά των ΗΠΑ
Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, φιστικιών/αμυγδάλου, καπνού, ανεπεξέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και πετροχημικών προϊόντων από τις ΗΠΑ
Η Τουρκία θα αρχίσει να εφαρμόζει ανταποδοτικούς δασμούς αξίας 266,5 εκατ. δολαρίων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών για τους «ασύνετους» και «αβάστακτους» επιπλέον δασμούς στον χάλυβα που αποφάσισε η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, φιστικιών/αμυγδάλου, καπνού, ανεπεξέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και πετροχημικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.
«Το συνολικό δασμολογικό φορτίο που επιβάλλει σήμερα η Τουρκία στις ΗΠΑ είναι ανάλογο του επιπλέον κόστους που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω των δασμών που της επέβαλαν οι ΗΠΑ», αναφέρει σε μια δήλωση ο Ζεϊμπεκτσί.
«Είναι ανάλογα, μελετημένα και σχεδιασμένα ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που ενθαρρύνουμε τον διάλογο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον Μάρτιο να επιβάλει δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας επικρίσεις από άλλες χώρες ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Οι αμερικανικοί δασμοί επιβλήθηκαν σε βάρος της Ευρώπης, του Καναδά και του Μεξικού από την 1η Ιουνίου, μετά τη λήξη των προσωρινών εξαιρέσεών τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πέμπτη χώρα στις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία και το ύψος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 20,6 δισεκ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στις ενεργές, ρωμαλέες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Ζεϊμπεκτσί.
- Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Για να μην περνούν τελικά στο κράτος
- ΕΚΤ: Ποιοι προηγούνται στην κούρσα διαδοχής της Λαγκάρντ
- Δήμαρχος Άη Στράτη: Ανήμερα των Θεοφανείων αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο «χάρτης» έκθεσης των επαγγελμάτων – Η ραγδαία εξέλιξη της TN αλλάζει την αγορά εργασίας
- Γουέστ Χαμ – Νότιγχαμ Φόρεστ 1-2: Μεγάλη νίκη για τους «Reds» με ανατροπή! (vid)



