Μετά από πενήντα χρόνια, έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’60, η Ίμβρος ήρθε ξανά σε επαφή με το ελληνικό της στοιχείο. Τον Οκτώβριο του 2015 επαναλειτούργησαν το ελληνικό σχολείο του νησιού και έκτοτε ο ρυθμός επιστροφής των Ιμβρίων αυξάνεται.

Από το 1927 είχε απαγορευτεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο νησί, μία κίνηση που καταπατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προέβλεπε εκτενή αυτονομία του ελληνικού πληθυσμού στο νησί. Ωστόσο, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Πώς έγινε ο εκτοπισμός των ελλήνων κατοίκων

Το 1964 η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα εποικισμού στο νησί. Έτσι, κλείνει όλα τα ελληνικά σχολεία και απαγορεύει την διδασκαλία των ελληνικών ακόμα και στα σπίτια. Παράλληλα, το τουρκικό κράτος προχωρά σε απαλλοτριώσεις γης δίνοντας εξευτελιστικά ποσά ως αποζημίωση -της τάξης του κόστους μερικών αυγών. Σταδιακά φτάνει να κατέχει το 98% του συνόλου του γόνιμου εδάφους του νησιού, αναγκάζοντας του κατοίκους να φύγουν για να γλιτώσουν την εξαθλίωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκινά και η στρατηγική του εκφοβισμού. Δημιουργούνται οι διαβόητες  «ανοικτές αγροτικές φυλακές» στο χωριό Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Μεταφέρονται, λοιπόν, βαρυποινίτες οι οποίοι έχουν ελευθερία κινήσεων, δηλαδή δεν είναι έγκλειστοι.

Οι μη έγκλειστοι βαρυποινίτες λεηλατούν, σκοτώνουν, βιάζουν. Στο νησί αναπτύσσεται στρατιωτικό τάγμα υπεύθυνο ακόμα και για περιπτώσεις δολοφονιών Ελλήνων, ενώ εκκλησίες -ως ταυτοτικό στοιχείο της ελληνικής παρουσίας- καταστρέφονται για να μετατραπούν σε στρατόπεδα.  Τέλος, το τουρκικό κράτος στέρησε την υπηκοότητα σε Ίμβριους που διέμεναν στο εξωτερικό ώστε να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω.

Τα τελευταία χρόνια το νησί υποδέχεται ξανά τους Έλληνες. Ειδικότερα, για την καθοριστική συμβολή του υπουργού Εξωτερικών προς τους Ιμβριους, ο Σύλλογος Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ενωση Μακεδονίας – Θράκης ευχαριστούν προσωπικά τον κ.Νίκο Κοτζιά.

Αφού επισημαίνουν την ενεργό και έμπρακτη στήριξη των Ιμβρίων εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, και «ιδιαίτερα των οικογενειών που εγκαταστάθηκαν εκεί από την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων όλων των βαθμίδων, το 2015», υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο «καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα της Πολιτείας, αλλά και τη δική σας προσωπικά, να υποστηρίξετε το εγχείρημα της ανάκτησης της θέσης των Ιμβρίων στη γενέτειρά τους».

Οι Σύλλογοι, επίσης, αφού αναφέρουν ότι η στήριξη αυτή «αποτελεί το βασικό εχέγγυο για τη διατήρηση του αυξητικού ρυθμού των παλλινοστούντων Ιμβρίων των τελευταίων ετών, όπως και εκείνου του αριθμού των εγγραφών στα σχολεία της Ιμβρου», εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτό θα επεκταθεί και «προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των συμπατριωτών μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος σε μακρόπνοη βάση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο