Mεγάλη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, με αυτή του μπρεντ να υποχωρεί περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι εν όψει της συνόδου του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα, καθώς δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου – η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία – έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 2,15 δολάρια το βαρέλι στα 73,79 δολάρια στις 18.56 (ώρα Ελλάδος), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 1,77 δολάρια στα 65,12 δολάρια.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε χθες, μετά από διαβουλεύσεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Χαλίντ αλ- Φαλίχ, στη Μόσχα ότι και οι δύο χώρες «κατ’ αρχήν» στηρίζουν μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής, μετά τον περιορισμό της για 18 μήνες.

«Στηρίζουμε γενικά αυτό […] αλλά τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσουμε με τους υπουργούς σε μία εβδομάδα», είπε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι μία επιλογή θα ήταν η σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιουλίου.

Ο Φαλίχ δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση σχετικά με το είδος της όποιας συμφωνίας στη Βιέννη, αλλά είπε: «Θα δούμε πού θα πάμε, αλλά νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία που ικανοποιεί, ιδιαίτερα την αγορά».

Πολλοί αναλυτές αναμένουν να συμφωνηθεί μία αύξηση της παραγωγής.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είπε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.