Την ώρα που στη ΝΔ σκέφτονταν σοβαρά να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης είχε ήδη αποφασίσει να στείλει τη συμφωνία σε έναν φάκελο και να τη στείλει για ενημέρωση όχι μόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και σε άλλους αρχηγούς κομμάτων. Τη συμφωνία βεβαίως χωρίς την υπογραφή του. Οπερ και εγένετο.  Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έλεγαν και διάφορα άλλα για τη στάση της ΝΔ έναντι της συμφωνίας…

Σύμφωνα με το «Βηματοδότη», πρώτα απ’ όλα έτριβαν τα χέρια τους στην περίπτωση που η ΝΔ προχωρούσε στην κατάθεση πρότασης μομφής: «Εκείνο που θα καταφέρει είναι να έχει τον Καμμένο και τον Τσίπρα πάλι… αγκαλιά» έλεγαν και προεξοφλούσαν ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) να στηρίξει τη συνοχή της κυβέρνησης, συνηθισμένος με τόσες κωλοτούμπες που έχει κάνει στο παρελθόν. Ελεγαν επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου με αρκετή δόση ειρωνείας προς τη ΝΔ: «Μήπως ο Μητσοτάκης καταθέτει πρόταση μομφής για να συσπειρώσει τη ΝΔ;».

Οπως και να ‘χει το πράγμα, οι συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή ήταν συνεχείς. Διακόπηκαν μόνον για λίγο για να συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, όπως έμαθα, είπε καλά λόγια για την ελληνική οικονομία. Κύριο θέμα των απανωτών συσκέψεων ήταν πως θα αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να φέρει τη συμφωνία με το Σκοπιανό στη Βουλή. Θυμήθηκαν παλαιές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς τη Βουλή, τότε που μετά το δημοψήφισμα είχε ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί το νέο μνημόνιο (μαζί με τον τότε big asset του Γιάνη Βαρουφάκη). Τότε που οι πάντες (περιλαμβανομένου και του τότε προέδρου της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη) του έδωσαν τη συγκατάθεσή τους (ή την ευχή τους – αν προτιμάτε) για να διαπραγματευθεί. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και τώρα, λένε στη ΝΔ ζητώντας τη συγκατάθεση της Βουλής ώστε να εξουσιοδοτηθεί για να υπογράψει τη συμφωνία. Διαφορετικά, απειλούν με πρόταση μομφής.

Το έμαθαν όμως αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου και έψαξαν, όπως με πληροφόρησαν, τα αρχεία τους. Εκεί ανακάλυψαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν ζήτησε την εξουσιοδότηση της Βουλής ώστε να δώσει η κυβέρνησή του τη συγκατάθεσή της για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τη στιγμή που η Αγκυρα δεν είχε εκπληρώσει μια σημαντική υποχρέωση: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.