«Βήμα- βήμα» προχωρούν ΠΓΔΜ και Ελλάδα για συμφωνία στο ονοματολογικό, όπως δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως χθες, Δευτέρα, υπήρξε μια πολύ καλή πρόοδος στη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε αισιοδοξία πως σήμερα, Τρίτη, στη νέα πολύ σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και θα καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνομιλία για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε ο κ. Ζάεφ.

Τόνισε δε πως οι δύο πρωθυπουργοί όπως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, οι δύο κυβερνήσεις και η πλειονότητα των πολιτών και των δύο χωρών επιζητούν οριστική λύση στο πρόβλημα.

«Αν αυτό γίνει σήμερα, θα γνωστοποιήσουμε αμέσως όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε φτιάξουμε την ατζέντα».

Όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες ο κ. Ζάεφ είπε: «Γνωρίζουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα-βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το πού θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

Όσον αφορά τα ονόματα που ακούγονται, ο Ζάεφ απάντησε με τον ίδιο τρόπο που απαντάει σε αυτή την ερώτηση, δηλαδή πως οι πολίτες θα μάθουν όλες τις λεπτομέρειες, μόλις υπάρξει συμφωνία.

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Βαρδάρη, πολλά ονόματα ήταν για επιλογή, ξέρετε και τις προτάσεις Νίμιτς, ακόμα δεν έχουμε συμφωνία. Ελπίζω να έχουμε πολύ σύντομα. Και μόλις έχουμε, θα ανακοινώσουμε αμέσως όλες τις λεπτομέρειες της», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.