Πέντε ημέρες προθεσμία έχει η κυβέρνηση να αποστείλει τα πρόσθετα στοιχεία που ζητά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ

Ο ESM ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, γιατί η κυβέρνηση δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία για την αποπληρωμή προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλα θα κριθούν πλέον την προσεχή βδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ ήταν να σημειωθεί πρόοδος στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων με τα κεφάλαια της προηγούμενης υποδόσης που είχε δοθεί για τον ίδιο σκοπό, καθώς και στην επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ως το τέλος του μνημονίου, άλλωστε, ο στόχος είναι να έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήταν 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μειωμένες ελάχιστα, μόνο κατά 66 εκατ. ευρώ, έναντι του προηγούμενου μήνα.

Η προθεσμία είναι τώρα η επόμενη Παρασκευή 15 Ιουνίου, προκειμένου να τεκμηριωθεί από την κυβέρνηση η επαρκής εξόφληση και να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ.

Έτσι, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά καλείται να αποδυθεί στο παρά πέντε σε έναν αγώνα δρόμου για να πετύχει τον στόχο. Αν δεν τον πετύχει, η δόση θα χαθεί.