Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνάντηση για το χρέος στο Παρίσι

Κρίσιμη συνάντηση για το χρέος στο Παρίσι

Στην τελική ευθεία για τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί στο επίκεντρο του Washington Group που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι, με τη συνάντηση αυτή να αποτελεί «συνέχεια» των επαφών που έγιναν στον Καναδά χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Η πλευρά του ΔΝΤ θέτει επιτακτικά θέμα έλλειψης χρόνου υποστηρίζοντας ότι για να φτάσει το θέμα ενεργοποίησης του ελληνικού προγράμματος στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας που θα χαρακτηρίζει το χρέος ως βιώσιμο.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων αλλά και επί των προϋποθέσεων ενεργοποίησής τους.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, κάτι που αναμένεται αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης στην Βουλή, στην Παρασκευή, προκειμένου να ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία έως τις 14 Ιουνίου. Αυτό αποτελεί «προαπαιτούμενο» προκειμένου να ληφθούν – αν αυτό καταστεί δυνατό – στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει και τη διευθέτηση του χρέους θα εξεταστεί στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι έχει δοθεί εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Le Monde: Επείγει να κλείσει το ελληνικό θέμα

Με τίτλο «η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο», η εφημερίδα Le Monde κάνει αναφορά στη διήμερη συνάντηση στο Παρίσι (7-8 Ιουνίου) εκπροσώπων της ευρωζώνης για τη προετοιμασία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με θέμα την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξης.

Για την εφημερίδα, δύο είναι τα κύρια αλληλένδετα προβλήματα για το μέλλον της Ελλάδας: ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ και το τεράστιο χρέος που φθάνει το 178% του ΑΕΠ.

Σχετικά με το ΔΝΤ, το δημοσίευμα αναφέρει την επιμονή της Γερμανίας, που είναι ο πρώτος πιστωτής της Ελλάδας, για την παρουσία του ΔΝΤ και συμμετοχή του με 1,6 δισ. ευρώ, απόφαση που η Κριστίν Λαγκάρντ χρονοτριβεί να πάρει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το θέμα είναι πολιτικό», γιατί η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα ανάγκη αυτά τα χρήματα. Είναι θέμα υπόσχεσης της γερμανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο το 2015, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οποίο είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ότι αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θεωρείται ότι η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί σαν «ασφάλεια- κινδύνου», γιατί καθησυχάζει τις αγορές για την ικανότητα της χώρας να αποχωρήσει από το σχέδιο βοήθειας. Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γράφει η «Λε Μοντ».

Σχετικά με το χρέος, εδώ και χρόνια το ΔΝΤ αμφισβητεί τη βιωσιμότητά του και απαιτεί την ελάφρυνση που έχει αρνηθεί έως σήμερα το Βερολίνο. Εδώ και μια διετία, οι παράμετροι της χαλάρωσης αυτού του χρέους βρίσκονται στο τραπέζι, αρχίζοντας από την επιμήκυνση των προθεσμιών των βασικών γραμμών πίστωσης.

Θα χαλαρώσουν άραγε τη θέση τους οι Γερμανοί τις επόμενες μέρες; αναρωτιέται. Μέχρι πρότινος, το Βερολίνο έδειχνε διστακτικό, «θα μπορούσε όμως να υπάρξει εξέλιξη στις θέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτ » για τον οποίον υπάρχει η εκτίμηση από συνεργάτες του ότι «είναι ρεαλιστής και δεν αντιμετωπίζει τα θέματα με ιδεολογία».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι πιθανό να χαλαρώσει τη στάση του το Βερολίνο.

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024