Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σενάρια για φοροελαφρύνσεις και μέτρα απομείωσης του χρέους

Σενάρια για φοροελαφρύνσεις και μέτρα απομείωσης του χρέους

Από την Παρασκευή θα αποκαλύψει η κυβέρνηση τις δυνατότητες για μόνιμες φοροελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια

Προαναγγελία μόνιμων φοροελαφρύνσεων τα επόμενα χρόνια, ήταν η δημοσιοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Κι αμέσως έσπευσαν οι υπουργοί να δώσουν διευκρινίσεις ενώ από την Παρασκευή που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αποκαλυφθούν και οι λεπτομέρειές του.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ανέφερε ότι το υπερπλεόνασμα το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις.

Ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Τα υπερπλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου, που φτάνουν πάνω από 5% μέχρι το 2023, τα οποία βεβαίως είναι αποτέλεσμα της μέχρι τώρα βαριάς φορολογικής πολιτικής αλλά και της επικείμενης μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ορίου την επόμενη διετία, δίνουν το έναυσμα για κοινωνικές παροχές.

Για φορολογικές ελαφρύνσεις είχε μιλήσει σε ομιλία του στο ΣΕΤΕ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αξιολόγηση

Την ίδια στιγμή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπό τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Κορλίρα έσπευσε να τοποθετηθεί απέναντι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατήρτισε το υπουργείο Οικονομικών.

Αξιολόγησε κατά το βασικό σενάριο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και απεφάνθη ότι οδηγεί σε υπερφορολόγηση και εξ αυτής σε στραγγαλισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Θεώρησε πως αν όλα εξελιχθούν ως έχουν, με βάση τα έως τώρα ψηφισθέντα μέτρα, το αποτέλεσμα θα είναι όντως τα υπερπλεονάσματα και η υπερφορολόγηση. Η εκτίμησή του ωστόσο είναι θεωρητική καθώς αγνοεί τη δημιουργία θετικού δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος επιτρέπει παρεμβάσεις ικανές να μεταβάλουν σημαντικά την εικόνα.

Μέχρι και το 2016 ο δημοσιονομικός χώρος ήταν αρνητικός και δεν επέτρεπε παρεμβάσεις. Έκτοτε όμως, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργείται θετικός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και επιτρέπει αναδιάρθρωση βασικών πτυχών της δημοσιονομικής πολιτικής, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Η σπουδή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έγκειται στο γεγονός ότι αγνόησε τον πίνακα των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποκαλυφθούν από την Παρασκευή και θα δίνουν τον τόνο των στοχευμένων ελαφρύνσεων στους φόρους.

Ωρα για το χρέος

Σύμφωνα με το vima.gr, πλέον η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στο χρέος και στην έκτακτη συνεδρίαση του EWG στο Παρίσι, όπου θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις του. Εκεί θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες των βασικών δανειστών και ιδιαιτέρως θα διαφανεί η διάθεσή τους για την έκταση και τον χαρακτήρα της ρύθμισης.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν εκτιμήσεις, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι οι λύσεις που τελικώς θα προσφερθούν θα κατατείνουν σε διευκόλυνση της επίλυσης του «ελληνικού προβλήματος». Υπολογίζουν σε οκταετή ρύθμιση των δανείων του EFSF και σε επαναγορά των δανείων του IMF από τον ESM.

Αλλά και αν αυτή δεν μπορεί να εκτελεσθεί εξαιτίας χρονικών περιορισμών, εναλλακτικά εξετάζεται η επαναγορά των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.

Η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών συνδέεται ευθέως με τα στενά χρονικά περιθώρια του IMF. Κατά τα φαινόμενα δεν προλαβαίνει τις διαδικασίες και πιθανότατα πλέον θα εξέλθει του ελληνικού προγράμματος. Αυτή την ώρα εξελίσσονται συνεννοήσεις μεταξύ Αθηνών Λαγκάρντ προκειμένου να επικοινωνηθεί θετικά το γεγονός ώστε να μην αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Όπως και να έχει πάντως ανώτατες κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα »δομηθεί» τις επόμενες μέρες οδεύοντας προς το ορόσημο της 21ης Ιουνίου. Έως τότε συνιστούν υπομονή και γερά νεύρα…

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024