
Παράθυρο στην Ανατολή και θέα στη Δύση
Οι φωτογραφίες συλλαμβάνουν τις προσωπικές στιγμές των περαστικών
Οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί, οι πιστοί, οι άπιστοι, οι κάτοικοι, οι τουρίστες και πολλοί άλλοι έχουν συσσωρευτεί για χιλιετίες στον πολιτιστικό χωνευτήρι που ήταν πάντα η Ιερουσαλήμ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμι του κόσμου που παρουσιάζει την ποικιλία που κρύβει η ανθρωπότητα. Ο φωτογράφος Μιχάλ Σάφντι σας προσκαλεί να δείτε αυτό που βλέπει κάθε μέρα από το παράθυρο του.
Σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, κατά μήκος των εύθραυστων συνόρων μεταξύ των εβραϊκών και των μουσουλμανικών συνοικιών, είναι το σπίτι του καλλιτέχνη. Απέναντι από την ανατολή, έχει θέα στο περίβολο του Δυτικού Τείχους, τον τρούλο του βράχου και το τζαμί. Στον Βορρά ξεδιπλώνεται η Μουσουλμανική συνοικία και στη Δύση η χριστιανική συνοικία.
Ακριβώς κάτω από το παράθυρό του, είναι ένα στενό σοκάκι, μέσω του οποίου χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά. Το δρομάκι είναι ένα σταυροδρόμι. Είναι το μονοπάτι των Εβραίων που κατοικούν στην εβραϊκή συνοικία και στο δυτικό τμήμα της πόλης στο Δυτικό Τείχος. Είναι ένα πέρασμα για όσους εισέρχονται στην παλιά πόλη μέσω της Πύλης στη νότια πλευρά, κυρίως οι Παλαιστίνιοι που πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, στα σχολεία, στις αγορές και στα ιερά τζαμιά στην παλιά πόλη. Είναι η διαδρομή των Χριστιανών στην Παναγιά. Η θέα από το παράθυρο προσφέρει δύο αντιθέσεις.
Οι φωτογραφίες συλλαμβάνουν τις προσωπικές στιγμές των περαστικών, καθώς και τελετουργικά γεγονότα παράλληλα με την φαινομενική κανονικότητα που υπονομεύει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν τη ζωή στην Ιερουσαλήμ.
- ΣΥΡΙΖΑ για τους συλληφθέντες του Global Sumud Flotilla: Το καθεστώς Νετανιάχου επιχειρεί να κανονικοποιήσει τη φρίκη
- Ολυμπιακός: Η Κάρτα Μέλους για την αγωνιστική περίοδο 2026-27 και η Συλλεκτική Κάρτα Φιλάθλου των 102 ετών
- O Bασιλιάς Κάρολος είναι νεκρός – Ιστορική ραδιοφωνική γκάφα στη Βρετανία πέθανε το μονάρχη
- Στεγαστικό: Οι προκλήσεις της Gen Z στο στεγαστικό – Γιατί η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ είναι γένους θηλυκού
- Πότε έρχεται το νέο «Ανακαινίζω» – Επιδότηση έως 95%
- «Εσύ πέτα την μπάλα και τ’ άλλα είναι δική μου δουλειά»




