Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγυρική συγκέντρωση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στη Ρώμη

Πανηγυρική συγκέντρωση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στη Ρώμη

Για τη συμμετοχή του στη νέα ιταλική κυβέρνηση

«Την κυβέρνηση την έχετε εσείς, όχι εμείς!» δήλωσε ένας από τους ομιλητές απευθυνόμενος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που γιόρτασαν χθες Σάββατο στη Ρώμη τη συμμετοχή του κόμματος στη νέα ιταλική κυβέρνηση.

«Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, ούτε καν εγώ» δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, ο άνθρωπος που τα ξεκίνησε όλα. Αυτός είναι που το 2009 δημιούργησε το Κίνημα των 5 Αστέρων, για να διαμαρτυρηθεί για τα παραδοσιακά κόμματα στην Ιταλία, και πλέον βρίσκεται μαζί με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στο τιμόνι της χώρας.

Η Πάολα Ταβέρνα, αντιπρόεδρος της Γερουσίας, δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει την εξέλιξη: «Πριν από δέκα χρόνια ήμουν μια λαϊκή γυναίκα, η οποία, είμαι περήφανη να το πω, άκουγε τον Μπέπε ο οποίος διηγούνταν ήδη όλα όσα ζούμε τώρα» θυμήθηκε συγκινημένη ενώπιον χιλιάδων «γκριλίνι», όπως χαρακτηρίζονται καμιά φορά οι οπαδοί του M5S.

Αξιοπρέπεια, ελπίδα, αλήθεια: αυτές οι λέξεις επανέρχονται συνεχώς στις ομιλίες των ηγετικών στελεχών αλλά και στα σχόλια των υποστηρικτών αυτού του μη τυπικού κινήματος, που γεννήθηκε από την αγανάκτηση των Ιταλών απέναντι στην πολιτική τάξη και την αίσθηση ότι οι πολιτικοί τούς έχουν εγκαταλείψει.

«Επιτέλους, οι πολίτες διατάσσουν, η πολιτική έχει περιχαρακωθεί στα παλάτια της εξουσίας, όμως άνοιξαν τις πόρτες» σημειώνει ο Κόζιμο, ένας 55χρονος μηχανικός, οπαδός του M5S από τη νότια Ιταλία.

Πλέον το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι πρώτη δύναμη στη χώρα έχοντας συγκεντρώσει το 32% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Μαρτίου και κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση σε μια χώρα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνεργασία της Λέγκας.

Η συμμαχία του με το ακροδεξιό κόμμα δεν φαίνεται να αμφισβητείται ή να δυσαρεστεί τους υποστηρικτές του M5S.

«Είμαι υποστηρικτής του PCI, του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος» δηλώνει ο 62χρονος Τζιοβάνι, όμως αυτό που μετρά σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιον, «δεν είναι η αριστερά ή η δεξιά, αλλά αυτός που μπορεί να ενεργήσει προς όφελος των πολιτών».

Και σε αυτό τον τομέα δεν έχουν λείψει οι υποσχέσεις από το M5S, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία τα τελευταία δέκα χρόνια να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι κατέστρεψαν την Ιταλία, την εγκατέλειψαν στα λόμπι, τους τραπεζίτες και υπέκυπταν στις διαταγές των Βρυξελλών.

«Καλησπέρα κυρίαρχε ιταλικέ λαέ!» φώναξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο.

«Σήμερα το κράτος είμαστε εμείς» απάντησε ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του κινήματος και πλέον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας.

Πλέον «υπάρχει ένας κόσμος που φεύγει και ένας νέος κόσμος που ξεκινά και φτάνει» δήλωσε στο πλευρό του ο Μπέπε Γκρίλο.

«Τώρα πρέπει να τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσαν» τονίζει η Άνα, δημοτική υπάλληλος.

«Εσείς θα κρίνετε αν εργαστήκαμε σωστά» δεσμεύεται ο ντι Μάιο. Και ο λαός του Κινήματος των 5 Αστέρων, που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, δεν σκοπεύει τώρα να αφήσει να τον ξεχάσουν.
«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να φοβάται αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν να τη στηρίξουν και τους οποίους πλέον εκπροσωπεί. Σήμερα τους χειροκροτούν, όμως αύριο μπορεί να τους αποδοκιμάζουν» τονίζει ο Κρίστιαν, ένας 32χρονος εργάτης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024