Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυεθνικές ασκήσεις και συμμαχίες απάντηση στην Τουρκία

Πολυεθνικές ασκήσεις και συμμαχίες απάντηση στην Τουρκία

Ο σχεδιασμός του Πενταγώνου για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας

Σε μία περίοδο που η Τουρκία διεισδύει στα Βαλκάνια, με συνεχείς περιοδείες και επαφές του Ερντογάν και κλιμακώνει την προκλητικότητα στη Μεσόγειο, το Ελληνικό Πεντάγωνο  ενισχύει τις συμμαχίες και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας  και στις δύο παραπάνω περιοχές με την διεξαγωγή σημαντικών πολυεθνικών ασκήσεων.

Πρόκειται για μία στοχευμένη τακτική που ακολουθείται και από τα τρία Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία)  τα τελευταία χρόνια και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως συνήθως κάνει η Άγκυρα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τετραμερής άσκηση ειδικών δυνάμεων «Salamis Storm 2018» η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 9 του μήνα. Διοργανώνεται από την χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και υλοποιείται για πρώτη φορά. Tο ακόμη σημαντικότερο δε είναι ότι την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της την είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στην «Salamis Storm» θα συμμετάσχουν εκτός από την Ελλάδα ειδικές δυνάμεις από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία με στόχο την προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων.

Πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν πως η άσκηση έχει και συμβολική σημασία – αν κρίνει κανείς την περίοδο που γίνεται, πού και ποιοι συμμετέχουν – αλλά και ουσιαστική. «Εκτός από το ιδιαίτερα θετικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς σε τέτοιο επίπεδο με άλλες χώρες. Να μιλάς, να φαίνεσαι. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου χρειαστούν αυτού του είδους οι συμμαχίες».

Αλλά δεν είναι μόνο η άσκηση Salamis Storm που δείχνει ότι πρόθεση των επιτελείων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να δείξουν ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε Βαλκάνια και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μία σειρά ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών όπως η Αμερική, το Ισραήλ, οι βαλκανικές χώρες γίνονται όλο και συχνότερα και πολλές φορές με ελληνική πρωτοβουλία. Στρατιωτικές πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού τονίζουν μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ όχι μόνο με ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «αλλά και με συνεκπαιδεύσεις σε διμερές επίπεδο».

Μερικές από τις πιο σημαντικές ασκήσεις και συνεργασίες είναι οι ακόλουθες:

1.Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ»

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας παίρνει όλο και πιο διεθνή χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια. Το υψηλό της επίπεδο αποδείχθηκε και φέτος από τη συμμετοχή χωρών που θεωρούνται δυναμικές παρουσίες στον… αέρα. Συνολικά, μαζί με την Ελλάδα συμμετείχαν 7 χώρες. Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15, το Ηνωμένο Βασίλειο με Eurofighter Typhoon FGR4, το Ισραήλ με F16, η Ιταλία με Tornado, η Κύπρος με AW-139, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με Mirage 2000-9. Η άσκηση πραγματοποιείται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών ενώ φέτος την παρακολούθησαν όλοι οι πρεσβευτές των συμμετεχουσών χωρών. Στόχος του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είναι να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

2. «Αlexander the Great 2018» – άσκηση ελλήνων και αμερικανών πεζοναυτών

Πρόκειται για άσκηση διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών. Διεξήχθη στον Βόλο τον περασμένο Ιανουάριο. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ένας λόχος πεζοναυτών, 2 ελικόπτερα chinook, 4 ελικόπτερα apache και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, ενώ από την Αμερική συμμετείχε ένας λόχος πεζοναυτών από 287 άνδρες και γυναίκες.

3.Άσκηση «BAYONET MINOTAUR – 2017

Ακόμη μία συνεργασία του ελληνικού στρατού ξηράς και του ΓΕΣ με τις ΗΠΑ σε επίπεδο ειδικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα η άσκηση πραγματοποιήθηκε τον περσινό Μάιο στην περιοχή της Ρεντίνας και αφορούσε τη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ») με την 173 [Infantry Brigade Combat Team (Airborne) – IBCT (A)] των ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν άλματα αλεξιπτωτιστών και άλλα αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων.

4.Τριεθνής Αεροναυτική Άσκηση Noble Dina

Σταθερή συμμετοχή σε ακόμη μία σημαντική πολυεθνική άσκηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει η Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Πρόκεται για την αεροναυτική άσκηση Noble Dina. Πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή Ελλάδας, ΗΠΑ και του Ισραήλ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 19 έως τις 29 Μαρτίου. Η Ελλάδα συμμετείχε με φρεγάτα και το οργανικό της ελικόπτερο, με μία πυραυλάκατο, δύο υποβρύχια καθώς και υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, το Ισραήλ με μία κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024