Είμαστε πολλοί εμείς που ανησυχούμε στην ιδέα να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο έχοντας μαζί μας το βρέφος. Η διαδικασία είναι πολλές φορές κουραστική ήδη για εμάς τους ίδιους και φανταζόμαστε πως θα είναι ακόμη δυσκολότερη με το μικρό μας.

Σας παραθέτουμε όμως συμβουλές για να κάνουμε το ταξίδι με το μωρό μας άνετο και απολαυστικό.

1. Αγορά εισιτηρίων: Τα βρέφη έως 2 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο παρά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην ασφάλεια (βρεφικός ναύλος). Δεν έχουν θέση στο αεροπλάνο και κάθονται μαζί με τον γονιό δεμένα με ειδική ζώνη. Εάν ο συνοδός προτιμά το βρέφος να έχει δική του θέση, τότε θα χρειαστεί να αγοράσει τον εκπτωτικό ναύλο για παιδιά (εφόσον είναι διαθέσιμος), καθώς και να έχει μαζί του κάθισμα αυτοκινήτου (car-type seat) που να ανταποκρίνεται στους διεθνείς κανόνες ασφαλείας.

2. Δώστε του γάλα ή νερό: Κατά τη διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης δώστε στο μωρό να πιει λίγο γάλα ή νερό με το μπιμπερό, καθώς η κατάποση βοηθάει στην εξίσωση των πιέσεων, προστατεύοντας τα αυτάκια του.

3. Κάντε ταξίδια εξάσκησης: Κάντε μια μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή για να δείτε πώς προσαρμόζεται το μικρό σας. Εάν το μωρό σας είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο, μπορείτε να δείτε μαζί φωτογραφίες του προορισμού σας και να του μιλήσετε για το τι θα κάνετε εκεί. Να είστε θετικοί για το ταξίδι που έχετε προγραμματίσει. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα είναι κι αυτό θετικό.

4. Πάρτε μαζί σας «εκπλήξεις»: Πάρτε μαζί σας εκπλήξεις για να κάνετε τη διαδρομή συναρπαστική. Για τα μωρά, ενδείκνυνται γυαλιστερά αντικείμενα, μουσικά παιχνίδια, παιχνίδια με αναδυόμενα στοιχεία και κουδουνίστρες.

5. Ξεκινήστε και τελειώστε νωρίς την ημέρα σας: Εάν το μωρό σας είναι σε καλύτερη διάθεση τις πρωινές ώρες της ημέρας, φροντίστε να κάνετε τις τουριστικές περιηγήσεις σας το πρωί και αφήστε το απόγευμα για πιο χαλαρές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε το ταξίδι σας στο πρόγραμμα του παιδιού σας.

6. Προσοχή στην επιλογή των πτήσεων: Ιδανικά, επιλέξτε η πτήση σας να συμπίπτει με τις ώρες που το μωρό σας κοιμάται. Με αυτό τον τρόπο, θα ξεκουραστεί κι εσείς θα είστε πιο ήσυχοι.