Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πυρ και μανία Μακρόν και Μέρκελ για τους δασμούς του Τραμπ

Πυρ και μανία Μακρόν και Μέρκελ για τους δασμούς του Τραμπ

Παράνομη χαρακτηρίζουν την απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών Μέρκελ και Μακρόν, εκφράζοντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, «η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο»

Παράνομη χαρακτηρίζουν την απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, Μέρκελ και Μακρόν, εκφράζοντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, «η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο».

Θα υπάρξουν αντίμετρα διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκρινε «παράνομους» τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο «κλιμάκωσης».

«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς, σημείωσε η Μέρκελ σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

«Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι» κι ότι η απόφαση επιβολής τους «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει με ενδεδειγμένα αντίμετρα» προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η απάντησή μας στο «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια είναι «τερατώδες», σχολίασε η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον περί επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εντωμεταξύ, με σημαντική πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο δείκτης Dax κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες ενώ ο δείκτης MDax έκλεισε στις 26.326,97 μονάδες, μειωμένος κατά -0,11%.

Μακρόν: «Κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες

«Παράνομη» χαρακτήρισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «παράνομη» και «λανθασμένη» απόφαση που, όπως είπε, «κλείνει την πόρτα» για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Sports in

Τσιτσιπάς: «Το να είμαι Έλληνας και να παίζω στους Ολυμπιακούς είναι σα να τρώω πίτσα στη Ρώμη»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι δηλώνοντας ενθουσιασμένος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024