Τετραμερή άσκηση ειδικών δυνάμεων με τη συμμετοχή Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας διοργανώνει η Ελλάδα για πρώτη φορά, έπειτα από πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ. Η άσκηση θεωρείται υψηλού συμβολισμού, ενώ εκτιμάται ότι ενισχύει σημαντικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και μάλιστα σε μία περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να διεισδύσει στην περιοχή.

Η άσκηση έχει τον τίτλο “SALAMIS STORM 2018” και θα διεξαχθεί από 31 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX).

Στην άσκηση, που θα συντονισθεί από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, θα συμμετάσχει προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Επίσης έχουν προσκληθεί και παρατηρητές από Κύπρο, Αίγυπτο, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ και Πολωνία.

Σκοπός της άσκησης – όπως τονίζει το ΓΕΕΘΑ – «είναι η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων».

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της άσκησης, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στη Νέα Πέραμο.