Αρχές Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η νέα χαλάρωση των capital controls;

Ο σεισμός που έχει προκληθεί στις αγορές τις τελευταίες ημέρες λόγω της Ιταλίας προβλημάτισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα αύξηση του ορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και το υπουργείο Οικονομικών είχαν συναποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει το επόμενο βήμα για τη χαλάρωση των capital controls, όμως ο σεισμός στις αγορές λόγω Ιταλίας σήμανε συναγερμό και υπήρξε σκέψη να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης.

Τι προβλέπεται

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα, το όριο για την ανάληψη μετρητών θα διαμορφωθεί σε 5.000 ευρώ από 2.300 ευρώ σήμερα.

Η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των stress test των ελληνικών τραπεζών αλλά και ενόψει της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.