«Από γεωγραφική, ιστορική, πολιτιστική άποψη, μπορούμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας για το ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα μας στον οικονομικό χάρτη της περιοχής.

«Η πορεία των σχέσεών μας με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια, το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Εάν όμως αντί να δουλεύουμε για αυτή την προοπτική, κλεινόμαστε σε μια αδιέξοδη και ακατανόητη για όλο τον κόσμο διαμάχη με τα Σκόπια και φοβόμαστε ότι τα Σκόπια θα απειλήσουν την Ελλάδα, τότε είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και μόνοι μας μένουμε στο περιθώριο των εξελίξεων» συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «η ικανότητα να αναλύουμε τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς σε κάθε φάση και να προσδιορίζουμε τους στόχους του έθνους μας είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που σφραγίζει τη μοίρα αυτής της χώρας. Και αυτή η ικανότητα εξαρτάται από τις ιδεολογικές συντεταγμένες που καθορίζουν την σκέψη μας ως λαός», προσθέτοντας ότι «το θέμα των Σκοπίων είναι η εκδήλωση αυτών των βαθύτερων προβλημάτων, τα οποία οφείλουμε να λύσουμε».

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εάν απαλλαγεί από αμυντικά σύνδρομα και εάν μετατρέψει σε θετική στρατηγική τα τεράστια πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης σε έναν ρευστό και μεταβαλλόμενο κόσμο» συμπλήρωσε.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια να επιτύχει μια σοβαρή ρύθμιση «και να βγάλει από τον λαιμό της οικονομίας μας μια ασφυκτική θηλιά. Η όποια ρύθμιση του χρέους όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως σύνθημα για επανάληψη αυτοκτονικών πρακτικών από το πολιτικό σύστημα της χώρας».