Περιπετειώδης υπήρξε η αναζήτηση στέγης για την προσωρινή εγκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων που εντοπίστηκαν το πρωί σε ιστιοφόρο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Χανίων.

Οι 69 μετανάστες θα μεταφερθούν τελικά, σύμφωνα με νεότερη απόφαση του δήμου Χανίων και των συναρμόδιων αρχών, στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.

Αρχικά, και μετά από προσωπική έρευνα του δημάρχου Χανίων Αναστάσιου Βάμβουκα για την εξεύρεση χώρου διαμονής των μεταναστών, είχε αποφασισθεί η μεταφορά τους στις πρώην επανορθωτικές φυλακές Χανίων στα δικαστήρια της πόλης.

Λόγω όμως των ακατάλληλων συνθηκών, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια, αποφασίστηκε και με τη σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου παρά το γεγονός ότι και το συγκεκριμένο κτίριο δεν πληροί απολύτως τις προϋποθέσεις (δε διαθέτει ρεύμα και νερό).

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βάμβουκας «ο δήμος μεριμνά για τη μεταφορά γεννητριών και υδροφόρων, αφού αναμένεται η φιλοξενία να διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα, διάστημα ικανό ώστε να εξευρεθεί νέος χώρος για τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και 19 ανήλικα – παιδιά. Πιστεύω ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες διότι πρόκειται για οικογένειες, οπότε η γραφειοκρατία θα ξεπεραστεί».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, ο δήμος κάνει όλα τα ανθρωπίνως δυνατά καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα ταλαιπωρημένους ανθρώπους που αγωνιούν για το αύριο. «Παράλληλα με τις υποχρεώσεις μας τις δημοτικές, ασχολούμαστε και με ότι πιο αληθινό υπάρχει και αυτό είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που υπαγορεύει ο πολιτισμός μας και η θέση μας» τόνισε ο δήμαρχος.